Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toeslagenschandaal: tijdelijke wet moet ouders uit huis geplaatste kinderen helpen

05-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
460 keer bekeken
  •  
recht boete regels handhaving 1127

Er zijn nog altijd kinderen die niet thuis wonen als gevolg van het toeslagenschandaal. Om deze kinderen met hun ouders te herenigen, krijgt het kabinet tijdelijk de mogelijkheid om gegevens over gedupeerden van het toeslagenschandaal, te vergelijken met gegevens van ouders van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet die dat mogelijk maakt.

“Lastig om deze groep scherp in beeld te krijgen”

Uit CBS-cijfers kwam anderhalf jaar geleden naar voren dat een groot aantal kinderen van ouders die last hebben van het toeslagenschandaal, uit huis was geplaatst. Sindsdien bleek het evenwel lastig deze groep scherp in beeld te krijgen en te bepalen om hoeveel kinderen het daadwerkelijk gaat.

Doel wet: meer ouders en kinderen bereiken om te helpen

Deze onduidelijkheid bemoeilijkt het werk van een speciaal team dat in het leven is geroepen om deze mensen te helpen. "Professionals die een luisterend oor bieden voor het leed en een plan maken om de situatie thuis te verbeteren", zegt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij hoopt dat dankzij de tijdelijke wet meer ouders en kinderen bereikt worden.

“Bijna een jaar geduurd om de benodigde wetgeving door de Tweede Kamer te loodsen”

Weerwind zei tijdens een debat over deze gevoelige kwestie in mei vorig jaar al dat hij een "technische oplossing" in gedachte had voor de privacybezwaren die kleefden aan het aan elkaar koppelen van gegevens van verschillende overheidsinstanties. Het heeft dus nog bijna een jaar geduurd om de benodigde wetgeving door de Tweede Kamer te loodsen. Ook de senaat moet zich er nog over buigen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!