Kassa

Toeslagenaffaire: verzekeraars en banken willen nu nog geen schulden kwijtschelden

21-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
geldmaat 1127
Of banken en (zorg)verzekeraars schulden gaan kwijtschelden aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire kunnen ze nog niet zeggen. Ze willen eerst meer informatie. 
Wel geven ze aan "een passende bijdrage" te willen leveren aan de oplossing van de financiële problemen van de getroffen ouders. "Op dit moment is er te weinig bekend om deze oproep te beoordelen", melden Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland in een gezamenlijke reactie. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) heeft de partijen al verzocht om de schulden kwijt te schelden.

Compensatie door overheid

De overheid heeft mensen die ten onrechte hoge bedragen moesten terugbetalen aan de Belastingdienst compensatie beloofd. De slachtoffers van de toeslagenaffaire die in beeld zijn, krijgen voor 1 mei 30.000 euro. Hun schulden aan overheidsinstanties worden bovendien kwijtgescholden. Van Huffelen heeft gezegd dat ze ook private partijen wil "verleiden" tot kwijtschelding.

'Graag snel meer informatie'

"We hopen dat de Rijksoverheid ons en onze leden snel nader kan informeren over de omvang van de problematiek", melden de brancheorganisaties. "Het voorstel zal mede worden afgewogen tegen de belangen van klanten die om andere redenen in ernstige financiële problemen zijn geraakt."
In de tussentijd gaan de banken en verzekeraars wel "op individuele basis situaties bekijken". Ze willen voorkomen dat mensen verder in financiële moeilijkheden komen voordat ze de compensatie van de overheid hebben ontvangen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!