Kassa

Toeslagen blijven onnodig liggen. Waar heb jij recht op?

11-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8505 keer bekeken
  •  
rekenmachine rekening geld 1127

Hoge inflaties en stijgende energieprijzen maken de financieel kwetsbare Nederlanders nog kwetsbaarder. De overheid heeft voor deze groep potjes geld beschikbaar gesteld in de vorm van toeslagen. Maar volgens het Nibud blijft een hoop van deze potjes onnodig ongebruikt.

Toeslagen komen er in diverse soorten en maten. Ze zijn in het leven geroepen om mensen met een smalle beurs tegemoet te komen. Simpel gezegd zijn het potjes geld waar Nederlanders, mits ze aan de eisen voldoen, beroep op kunnen doen om bijvoorbeeld de zorg- of huurlasten te verzachten.

Nu blijkt alleen dat niet iedereen die hier recht op heeft, zich bewust is van het bestaan van financiële ondersteuning. Zo is bijvoorbeeld vorig jaar zo’n 100 miljoen euro aan toeslagen op de plank blijven liggen.

Angst en onwetendheid

Dat toeslagen blijven liggen is niets nieuws. De overheid en verschillende financiële instanties proberen mensen al jaren te motiveren en te informeren over deze toeslagen zodat ze worden benut. Maar naast onwetendheid is ook angst voor mensen een reden om juist geen beroep te doen op deze toeslagen.

Uit een enquête van vergelijkingssite Independer van vorig jaar blijkt dat veel mensen ook bang zijn om toeslagen onverwacht terug te moeten betalen, of zijn ze zelfs bang voor boetes. 30 procent van de respondenten zegt sceptisch te zijn geworden als gevolg van de toeslagenaffaire. Bij de respondenten die niet weten of ze recht hebben op zorgtoeslag, is dat percentage zelfs 41 procent. “Als je een zorgtoeslag aanvraagt dan moet je die wel zelf stopzetten als je meer gaat verdienen. Anders moet je het bedrag terugbetalen. Veel mensen vinden dit toch een risico”, legt Mirjam Prins van Independer uit.

‘Inkomen verklaren is voor veel mensen moeilijk’

Een ander groot probleem is dat veel mensen ook niet weten dat ze überhaupt recht hebben op een toeslag. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 27 procent van de huishoudens hier niet goed van op de hoogte zijn.

Gabriëlla Bettonville, van het Nibud, kan dat beamen. “Het is vaak voor veel mensen ook heel ingewikkeld om te erachter te komen of ze hier recht op hebben”, vertelt Bettonville. “Je moet bijvoorbeeld verklaren wat je komend jaar denkt te gaan verdienen. Dat is voor heel veel mensen heel moeilijk. Bijvoorbeeld wanneer ze flexibel werk hebben”.

Welke toeslagen zijn er?
  • De zorgtoeslag: bestaat om de zorgverzekeringskosten te drukken.
  • Kinderopvangtoeslag: voor kinderopvangkosten.
  • Het kindgebonden budget: een bijdrage in de kosten van je kinderen.
  • De huurtoeslag: tegemoetkoming van de huurkosten.

Tips om erachter te komen waar je recht op hebt

Tool 'Bereken uw recht'  

Voor veel mensen kan het dus financieel enorm schelen wanneer zij een beroep kunnen doen op een toeslag. Nibud-woordvoerder Bettonville geeft ons wat tips over hoe jij, of je naasten, op onderzoek uit kunnen. Allereerst heeft het Nibud een handige tool in het leven geroepen: Bereken uw recht. Wanneer je je gegevens hier invult krijg je een overzicht van toeslagen waar je recht op kan hebben.

Klop aan bij de gemeente of vrijwilligersorganisatie

“Maar wat vooral helpt is om hulp te vragen en om niet bang te zijn om toe te geven dat je het ingewikkeld vindt”, zegt Bettonville. “Vrijwel iedere gemeente heeft vrijwilligers rondlopen die mensen helpen met de thuisadministratie. Het is doodnormaal om hulp te vragen.”

Zo zijn er landelijke organisaties, zoals Humanitas die in bijna elke gemeente werkzaam zijn. Deze organisaties zijn gratis en helpen mensen met hun thuisadministratie. “Rechtstreeks de Belastingdienst bellen is voor veel mensen een stap te ver”, vertelt Bettonville. “Mensen zijn bang voor de Belastingdienst of vertrouwen ze niet.”

Proefberekening van de Belastingdienst

Tot slot is het mogelijk om een proefberekening door de Belastingdienst zelf te laten uitvoeren. Via een online formulier rekent de dienst uit welk beroep je kan doen en hoe hoog je toeslagen zijn. De eerste paar vragen die je jezelf kan stellen zijn als volgt: heb je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan is het de moeite waard om te kijken of je beroep kan doen op een toeslag.

Bron: Nibud/Independer/Belastingdienst

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

hvrom1
hvrom116 feb. 2022 - 22:26

Kan ik met terugwerkende kracht zorgtoeslag opvragen bij de belastingdienst.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe17 feb. 2022 - 16:17

'Uw zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget kunt u nog aanvragen tot en met 1 september in het volgende jaar. U kunt bijvoorbeeld nog zorgtoeslag over 2021 aanvragen tot en met 1 september 2022.' Bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/aanvragen/ik_wil_een_toeslag_aanvragen/

gerardvantol
gerardvantol11 feb. 2022 - 18:36

De overheid is heel duidelijk als ze geld willen ontvangen. Bij burgers die zomaar geld zouden mogen krijgen zuleen de ambtenare zoveel mogelijk hindernissen opwerpen. En mocht je toch hierdoor heen komen, dan zijn ze niks te beroerd om allerlei zelfverzonnen problemen aan te dragen om dit dubbel endwars terug te boeken. Rutte zal en moet tevreden worden gehouden.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe17 feb. 2022 - 17:09

In 2018 vroegen 6 miljoen huishoudens toeslagen aan. Zes miljoen mensen, die het best te begrijpen vonden en de toeslagen succesvol wisten aan te vragen. Als je in de veronderstelling leeft dat de overheid er alleen maar is om de burger dwars te zitten, dan klopt dat niet met deze en overige feiten. Het klopt wel met de onderbuik, dat dan weer wel, maar dat leidt alleen maar tot cynisme, negativiteit en geklaag. Als iemand hulp nodig heeft om die toeslagen aan te vragen dan is er hulp zat. Je moet er alleen even wat werk van maken om het geld dat je toekomt te ontvangen.

Cddaf4db
Cddaf4db11 feb. 2022 - 13:08

Het grootste probleem met toeslagen is mijn inziens de regels omtrent de grens.Hoe meer je onder de grens zit, hoe meer toeslag je kan krijgen.Maar ga er 1 cent boven, en je mag ALLES terugbetalen.Maak er dan van dat je 1 cent terug betaalt ipv alles.En ja, ik spreek uit ervaring.In het verleden kreeg ik zorgtoeslag ivm erg laag salaris, en mijn toenmalige werkgever besloot alle overuren (het was erg druk) ineens uit te betalen zonder overleg.Aanvankelijk al zoiets van "nou, lekker, al die belasting die ik erover moet betalen, had liever vrije dagen gehad".Toen zoveel tijd daarna de brief kwam dat ik alle zorgtoeslag terug moest betalen, omdat ik paar tientjes boven de grens kwam, hebben ze me in Keulen vast wel horen vloeken. Oh, wat was ik kwaad...Snap dus goed bepaalde opmerkingen hieronder, en dat mensen erg wantrouwend zijn.

tenormin
tenormin11 feb. 2022 - 12:48

Laat mijn Belasting altijd invullen door iemand. Ik weet dat je zelf verantwoordelijk bent. Vroeger deden mensen van de Belastingdienst dat voor me. Daar kreeg ik jarenlang Zorg- en Huurtoeslag. Tot.... ik ineens veel te veel ontvangen had. En weg was mijn zorgvuldig opgespaarde buffertje - €16.000,00. Heb inmiddels wel weer recht op tenminste Zorgtoeslag maar... ik zet mijn inkomen hoger: dan "krijg" ik tenminste niet iets wat ik weer moet terugbetalen. Boeven zijn het.

chaterina v d laak
chaterina v d laak11 feb. 2022 - 12:07

Is er misschien toeslagen geld blijven liggen van mensen die slachtoffer zijn van de toeslagen affaire en daardoor volgens belasting geen recht hadden?

WDJ
WDJ11 feb. 2022 - 11:38

De belasting dienst Heerlen maken schrikbare fouten . Waarbij fraudes worden gepleegt op Loonbelastingen tijdvak 2007 waar men voor de derde maal loonbelasting moet betalen. Waar men weet te vermelden dat de natuurlijke personen weten waar men heeft ontvangen. Waar de natuurlijke personen niet eens weten hoe de belastingdienst Heerlen aan zulke onzin weten te verklaren. Och de fout wordt toch begaan door de Persenol Computer volgens de Belastingdienst Heerlen of is het Zo staat het in ons systeem waar de Belastingdienst onder uit weet te komen door elke tik fout op een computer desbord wordt begaan door de nmedewerkers van de Belastingdienst Heerlen. Waar nooit hun verontschuldenis wordt aangeven aan de betrevend staats burger?

tibby
tibby11 feb. 2022 - 11:03

Vanwege dat mijn dochter een inkomen heeft wat elke mnd kan veranderen door een bonus. Waar de een bij de belasting zegt dat je het elke mnd moet doorgeven en de ander weer niet zat ik op een gegeven moment met een schuld van de huurtoeslag zat die ik moest terug betalen. Al heb ik hem hard nodig heb ik toch de huurtoeslag stopgezet.

HansD1956
HansD195611 feb. 2022 - 10:53

In het begin van de toeslagen voorspelde ik zwartgallig dat wat de linkerhand geeft, de rechterhand dubbel terugneemt… Inmiddels weten wij allemaal wat er is gebeurd. Ook ik kreeg -ongevraagd- toeslagen (zorgtoeslag) die ik later met boeterente mocht terugbetalen. Ik kijk wel dubbel uit om mij hieraan weer te branden.

OMPI65
OMPI6511 feb. 2022 - 9:56

Je krabt je tegenwoordig niet 1 x maar wel 100 x voor je een toeslag aanvraagt!Zijn gewoon misdadigers daar in Den Haag.Ik blijf er ver van weg .

1 Reactie
OMPI65
OMPI6511 feb. 2022 - 10:07

Achter de oren dus….

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!