Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Toeristenbelasting in 169 gemeenten hoger'

30-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Toeristen_02.jpg
De toeristenbelasting valt dit jaar in 169 gemeenten hoger uit. Slechts vier gemeenten hebben een verlaging van deze belasting doorgevoerd. Dit blijkt uit een onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite LookingforBooking.com.
De hoogte van de toeristenbelasting in de 431 gemeenten in ons land verschilt nog steeds enorm, concludeert oprichter Ben Woldring van de vergelijkingssite. ,,De reden is dat elke gemeente zelf kan bepalen hoe hoog de heffingen mogen zijn. De ene gemeente berekent een percentage over de hotelkamerprijs, terwijl anderen een vast bedrag per overnachting of per hotelster rekenen'', aldus Woldring.
De gemeente Haarlemmermeer, waar ook de hotels op Schiphol onder vallen, berekent het hoogste percentage logeerbelasting van Nederland met 6 procent over de kamerprijs. Bij twee overnachtingen in een hotel op Schiphol komt dat neer op ruim elf euro, berekent LookingforBooking.com.
,,Terwijl hotels er met scherpe prijzen in deze economisch gezien zware tijden alles aan doen om de bezettingsgraad nog enigszins op niveau te houden, verhogen gemeenten massaal de toeristenbelastingen. Eigenlijk is dat natuurlijk de wereld op zijn kop'', zegt Woldring. In totaal vangen de gemeenten zo'n 100 miljoen euro per jaar aan toeristenbelastingen, voegt hij toe.
De grootste procentuele verhogingen van 122 procent noteren Roosendaal en De Marne. Bij de vier gemeenten die de toeristenbelasting verlaagden staat Nuenen aan kop met een vermindering van ruim 21 procent. Ook een gast in Neerijnen heeft niet te klagen, deze gemeente heeft de toeristenbelasting afgeschaft.
Neerijen is overigens geen uitzondering. Woldring: ,,Ongeveer een kwart van alle gemeenten berekent geen toeristenbelasting. Daar vallen ook steden als Rotterdam onder.'' Maar voor reizigers is de hoogte van de toeristenbelasting vaak onduidelijk omdat hotel- en boekingsites deze kosten niet altijd in hun aanbiedingen opnemen. LookingforBooking.com laat deze in de vergelijkingsoverzichten van dertig bookingsites en alle hotels in Nederland wel zien. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!