Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toename zwerfafval in Waddenzee: ‘snoep-, chipszakken en heliumballonnen’

19-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
wadden waddenzee terschelling veerboot

Er wordt steeds meer zwerfafval in de Waddenzee gevonden. Het gaat met name om plastic, paraffine en keramiek. Een goede verklaring voor de stijging van de hoeveelheid afval is er nog niet, aldus Rijkswaterstaat en Waddenunit. Zij meten sinds 2018 jaarlijks de hoeveelheid afval in de Waddenzee.

De coronacrisis zou te maken kunnen hebben met de toename. Veel vakantievierders bleven in eigen land. Ook meldden de Waddeneilanden eerder al meer schade door motorcrossers en mountainbikers in de duinen.

Resten van heliumballonnen

Voor de onderzoeken wordt de hoeveelheid afval op drie wadplaten gemeten. Dit gaat om de Steenplaat bij de kust van Vlieland, Griend bij Terschelling en Zuiderduintjes bij Rottumeroog. Op Griend bleek de hoogste stijging. Er werd veel plastic en snoep- en chipszakken gevonden. Ook werden er opvallend veel resten van heliumballonnen gevonden, aldus Rijkswaterstaat.

Afgiftepunten voor paraffine

Naast het plastic werden er ook veel brokken paraffine gevonden. Dit is een restproduct van olieraffinage. Als schepen hun ruim schoonspoelen en legen komen deze brokken vrij. Er wordt volgens Rijkswaterstaat gewerkt aan afgiftepunten voor paraffine in havens.

Het afvalonderzoek in de Waddenzee wordt de komende jaren herhaald. De onderzoekers willen vooral weten waar het afval vandaan komt, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om rommel in de Waddenzee tegen te gaan.

Bron: Rijkswaterstaat, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!