Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toename WhatsAppfraude, burenruzies en overlast in coronaperiode

15-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
whatsapp-dienst kassa (zonder provider) 1127
Tijdens de coronacrisis zijn criminelen massaal overgestapt op WhatsAppfraude. Het aantal aangiften steeg van honderd per week per dag, blijkt uit misdaadcijfers over het eerste halfjaar van de politie. Ook de overlast rondom huis nam enorm toe. De politie had de handen vol aan burenruzies, ellende met jongeren in de wijk en geluidsoverlast. 
Het aantal gevallen van WhatsAppfraude nam enorm toe, zegt Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de nationale politie. Criminelen zaten ook ineens thuis achter de laptop en gingen op zoek naar inkomsten. Volgens Huyzer zag de poltite een verzevenvoudiging van het aantal fraudegevallen via WhatsApp.

Stabilisering fraude

Het aantal gevallen van fraude via WhatsApp lijkt enigszins te stabiliseren sinds de coronamaatregelen zijn versoepeld. De gemiddeld honderd aangiften per dag betreffen voor het merendeel gevallen waarbij het slachtoffer er al is ingetuind; het werkelijke aantal frauduleuze berichten dat rondgaat is vele malen hoger. Volgens de fraudehelpdesk, die enige tijd geleden ook al een snelle stijging signaleerde en naar buiten bracht, zijn slachtoffers gemiddeld twee- tot drieduizend euro kwijt.
Mede dankzij de coronacrisis namen het eerste halfjaar de 'traditionele' gevallen van misdaad (woninginbraak, winkeldiefstal, zakkenrlolen, staatsroof) sterk af. Daar tegenover stond, naast WhatsAppfraude, een sterke toename van overlast in en om het eigen huis. In de coronaperiode van 10 maart tot eind juni nam het totale aantal gevallen van burenruzie, geluidsoverlast, jeugdoverlast, andere ruzies en vernieling toe met ruim 40 procent: van ruim 161.000 gevallen naar 226.000.

Meer overlast in de buurt

Het aantal gevallen van burenruzie waarbij de politie moest optreden, steeg in de coronaperiode (10 maart - eind juni) met 60 procent. Geluidshinder steeg met 59 procent en het aantal gevallen van overlastgevende jongeren verdubbelde zelfs: van bijna 27.000 naar 58.000.
Toch werd er door 'al dat extra's' in de coronaperidoe toch 'maar' 6,9 procent minder aan misdrijven geregistreerd. Daarnaast schreef de politie in de coronamaanden ongeveer 16.500 boetes uit in het kader van de noodverordening, het samenscholingsverbod. ANP
Bron: AD.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!