Kassa

Toename kwetsbaren zorgt voor meer stress bij wooncorporaties

05-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
zorg oudere dementie zorgvilla zorgwoning 1127
Een op de zeven medewerkers van woningcorporaties houdt stress of burn-outklachten over aan het omgaan met kwetsbare bewoners. Dat meldt kennisplatform CorporatieNL op basis van eigen onderzoek onder 746 mensen uit de sector. Het platform ziet het aantal kwetsbaren stijgen en vreest voor nog meer druk op medewerkers.
Ruim de helft (64 procent) van de medewerkers geeft aan de problemen die voortvloeien uit het omgaan met kwetsbare groepen niet aan te kunnen. Een overgrote meerderheid van 83 procent laat weten steeds vaker met kwetsbaren te maken te hebben. Het zijn vooral de psychosociale en financiële problemen die deze groep mensen heeft, waar medewerkers van woningcorporaties stress aan overhouden, aldus CorporatieNL.

Aantal kwetsbaren neemt toe

"In de eerste plaats neemt het aantal kwetsbaren toe", stelt Tino Meijn van CorporatieNL. "In de tweede plaats worden de kwetsbaren zelf nog kwetsbaarder als gevolg van de corona-crisis die tot meer ziekte, werkloosheid en financiële problemen leidt. En in de derde plaats hebben corporaties eenvoudigweg minder mensen die hiermee om kunnen gaan als gevolg van bezuinigingen en belastingheffingen." ANP

Meer over:

stress, kwetsbaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

spesvera
spesvera5 okt. 2020 - 11:14

WIJ kwetsbaren ( qua fysieke gezondheid dus NIET verslaafd of psychiatrisch of crimineel) krijgen stress van de woningcorporatie's/stichtingen ! : o.a. omdat we maandelijks e veel betalen voor zgn. 'servicekosten' waarvan de helft er niet is of niet komt ! De huismeester bijv., en de glazenwasser, en omdat er nooit iets gedaan wordt met reparatieverzoeken ! : je al jaren met kapotte dingen( ventilatiesysteem o.a. !) in je huis zit waar je WEL voor moet betalen en dat er niet wordt geluisterd naar de huurders en men als 'n stuk onbenul wordt behandeld ! ( zgn.'domme lui' is 1 vd uitspraken van zo'n arrogante woningstichting....!), je hebt kwetsbaar en kwetsbaar ! Verslaafden, ex-gedetineerden, en psychiatrisch patiënten en blijf van m'n lijf cliëntes komen nu tussen oude(re) mensen te wonen en dat is heel onveilig EN onverstandig ! DAAR hebben WIJ kwetsbaren ( qua fysieke gezondheid) stress van !

1 Reactie
spikkel
spikkel7 okt. 2020 - 8:00

Ook heel herkenbaar. Hier zitten, naast verslaafden, ex-gedetineerden, psychiatrisch patiënten en blijf van m'n lijf cliëntes, ook nog veel asielzoekers en overlast veroorzakende Antillianen.

tenormin
tenormin5 okt. 2020 - 10:45

Ik kan me er zo goed als niets iets bij voorstellen dat medewerkers van WBV stress hebben als ze moeten omgaan met kwetsbaren. Op alleen de huismeester na: ik heb nog nooit ook maar enige medewerking gehad van mijn WBV. Het lijkt er in het artikel op of men empathie heeft, maar dan had zo'n woningbouw de huur dit jaar ook niet zo fors moeten verhogen, terwijl de Regering wel had aangedrongen om fiks te matigen dit jaar. Kortom, ik geloof dit niet echt. De stress zit meer bij de bewoners dan bij verhuurders. Lijkt mij.

1 Reactie
spikkel
spikkel7 okt. 2020 - 7:56

Inderdaad een heel raar bericht. Ik heb stress van de WBV omdat ze voor mijn inkomen geen rolstoeltoegankelijke woningen in het bestand hebben. In de afgelopen 4 jaar ben ik door de gemeente al 3 keer blij gemaakt met een dooie mus. Zodra de WBV mijn inkomen doorgeeft krijg ik te horen dat ik dat niet mag huren met mijn inkomen. Ondertussen wordt mijn mobiliteit steeds minder. Daar hebben de medewerkers van WBV stress van ..... Bijzonder !

hans54
hans545 okt. 2020 - 10:28

Mijn zoon, 37 jaar, is psychisch kwetsbaar en daardoor ook nog eens depressief met een drankprobleem. Daarom heeft hij geen contact met zijn buren. Hij woont in een jaren 50/60 huur omgeving. De meeste bewoners accepteren alleen mensen uit hun eigen cultuur. Doordat hij zich in zijn woonomgeving niet begrijpbaar kan maken lopen de spanningen en dus ook zijn psychisch onbegrip verder op, waardoor hij Psychisch verder in de neerwaardse spiraal zit. Maatschappelijke zorg kan hem alleen systematische hulp verlenen, terwijl zijn psyche meer gebaad is bij structurele (menseijke maat) hulp. Daarom, mijn wens, plaats mensen met een psychische vraag niet in een kwetsbare woonomgeving. Natuurlijk zijn er geen straten met alleen maatschappelijk medewerkers. Vriendelijke groet Hans.

inasmuch-
inasmuch-5 okt. 2020 - 9:50

Onze woningcorporatie (de goede woning...) doet het slim; ze verbinden niet door en de telefonist/e weet niets, ze bellen niet terug en zijn wegens corona gesloten met het kantoor. SLIM!! en wij maar nagelbijten want we weten wel dat onze senioren woningen gesloopt gaan worden.... Over de toekomst is nog niets bekend. We zitten hier al precies de hele coronaperiode mee

1 Reactie
adriaan_68824
adriaan_688245 okt. 2020 - 10:31

Heb je hierover al contact gehad met de huurdersvereninging?

ellen laterveer
ellen laterveer5 okt. 2020 - 9:39

Bij de meeste van ons is een burnout VAN de wooncorporatie.Wij wonen in een seniorencomplex,waar het vanaf 2012,toen wij er kwamen wonen,alleen maar klachten hebben,maar ze laten ons gewoon barsten.Altijd tocht,bloedheet in de zomer,30.5 graden,zouden folie krijgen,omdat wij geen zonwering hebben en in de winter komt de vloerverwarming niet hoger dan 21.5 graden.Ook de vloerkoeling doet het NIET in de zomer,dat wij nog niet gek zijn geworden op de 5e etage van Catalpa te Voorschoten.

1 Reactie
spesvera
spesvera5 okt. 2020 - 11:17

In de Beverwaard toevallig ?!? Heel herkenbaar uw relaas ! Veel sterkte !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!