Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toekomst Belastingplan blijft onzeker

12-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_5euro_17.jpg
Het blijft tot donderdagmiddag of mogelijk langer onzeker of het Belastingplan van het kabinet, met een lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven, het gaat halen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) uitte woensdagavond laat kritiek op een voorstel van SGP, ChristenUnie, CDA en SP dat bedoeld was als een uitgestoken hand van deze oppositiepartijen richting het kabinet.
Eenoudergezinnen
Het kabinet heeft die partijen nodig omdat het Belastingplan anders strandt in de Senaat, waar de coalitie van VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid heeft. Het voorstel van de vier partijen regelt dat gezinnen waar een ouder een inkomen verdient er 520 euro bij krijgen ten opzichte van de plannen van het kabinet.
Te veel banen
Maar Wiebes vreest dat het plan te veel banen kost. Het kabinet wil met de lastenverlichting juist zorgen voor 35.000 extra banen, maar daar dreigt niet veel van over te blijven. Wiebes riep de vier partijen op toch nog dingen aan hun voorstel te veranderen. ,,Ik zie dit als een uitgestoken hand, maar ik denk niet dat we er zijn.''
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, de eerste opsteller van het voorstel om het Belastingplan te wijzigen, reageerde als door een wesp gestoken. ,,Als de staatssecretaris denkt dat we er nog niet zijn, dan gaan we er ook niet komen, want ik ga hier helemaal niets meer aan veranderen.''
VVD en PvdA hadden zich eerder niet negatief getoond over het voorstel, maar er allebei wel bij gezegd dat het niet te veel banen kan kosten. Daar kijken ze donderdagochtend naar. Een eerder voorstel van Dijkgraaf zou volgens het Centraal Planbureau (CPB) 42.000 banen kosten, maar volgens Dijkgraaf klopt dat niet en is er geen banenverlies. Volgens Dijkgraaf was de reactie van Wiebes op de CPB-berekeningen een doelbewuste poging om zijn voorstel ,,te mollen''.
Patstelling
De patstelling betekent dat er donderdag in verschillende samenstellingen koortsachtig overleg zal zijn voor de voor 14 uur geplande stemmingen. Als het kabinet de oppositie niet achter het Belastingplan krijgt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting volgend jaar doorgaat.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!