Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tóch warmteleiding tussen Rotterdam en Den Haag

08-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1219 keer bekeken
  •  
Leidingen 1127

Na jaren overleg heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met Gasunie een contract getekend om tóch een warmteleiding aan te leggen tussen Rotterdam en Den Haag. Dit meldt Het Financieele Dagblad (FD). 

In eerdere jaren is er door meerdere lokale partijen met afkeer gereageerd op de aanleg van de warmteleiding. Voorstanders geven daarentegen aan dat de warmteleiding veel CO2-uitstoot zal voorkomen doordat de aangesloten huizen geen gas hoeven te gebruiken. 

Maximaal 120.000 huizen

De warmteleiding gebruikt restwarmte uit de Rotterdamse haven en pompt het verwarmde water naar de huizen in Den Haag. Een tweede buis vervoert vervolgens het afgekoelde water. Volgens staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, kan de warmteleiding uiteindelijk 120.000 huizen verwarmen met de restwarmte die anders onbenut zou blijven. 

WarmtelinQ

De aanleg van de warmteleiding, die ‘WarmtelinQ’ gaat heten, zal voor zeker 400 miljoen euro gefinancierd worden door Gasunie; dat bedrijf is volledig in handen van de Nederlandse staat. 

Bron: Het Financieele Dagblad/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!