Kassa

'Toch overdrachtsbelasting voor starters bij taxatiewaarde boven 4 ton'

  •  
01-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1264 keer bekeken
  •  
geld huis hypotheek (1127x634)
Starters tot 35 jaar op de woningmarkt kunnen toch overdrachtsbelasting verschuldigd zijn, ondanks dat deze wordt afgeschaft per 1 april voor huizen tot 400.000 euro. Moneywise meldt dat 2 procent overdrachtsbelasting betaald moet worden als de koopprijs onder de 400.000 euro ligt, maar de taxatiewaarde boven dat bedrag uitkomt. Dat kan een financiële tegenvaller opleveren van meer dan 8.000 euro, tot wel 40.000 euro.
Wie er na 1 april achterkomt toch de overdrachtsbelasting van 2 procent te moeten betalen en dit niet kan opbrengen, heeft een groot probleem. Kopers kunnen dan in gebreke worden gesteld waarna de verkoper 10 procent van 400.000 (of meer) euro boete kan gaan opeisen.

Verschillen tussen notarissen

Het is aan de notaris om het juiste tarief vast te stellen. In de praktijk blijkt dat notarissen niet dezelfde manier van werken hebben. De een let volgens de financiële adviessite Moneywise wel op de taxatiewaarde ten opzichte van de koopprijs. De ander kijkt daar niet naar en vraagt zelfs geen taxatierapport op.
Volgens de beroepsorganisatie van notarissen (KNB) is dit de eigen verantwoordelijkheid van de notaris. "Uit gesprekken met verschillende notarissen blijkt dat er verschillend mee om gegaan wordt", zegt Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl. "De meeste notarissen zijn heel strikt en volgen de wet. Concreet betekent dit dat men bij de ene notaris wel 8.000 euro of meer kwijt is en bij een andere notaris niet. Dat is op zijn minst vreemd te noemen."
Jeroen Wolfsen van Moneywise heeft de volgende raad: "Ga ervan uit dat je overdrachtsbelasting verschuldigd bent als de taxatiewaarde hoger is dan vier ton. Ook als de koopprijs onder die 400.000 euro ligt."  De Belastingdienst heeft aangegeven hier steekproefsgewijs op te gaan controleren.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!