Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toch geen aanpak woekerprijzen tickets

24-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tickets 930x520
Er komen geen strengere regels voor de doorverkoop van tickets voor bijvoorbeeld concerten en sportwedstrijden. De Eerste Kamer heeft dinsdag een wetsvoorstel verworpen dat de doorverkoop van tickets voor exorbitante bedragen aan banden moest leggen.

Onredelijke doorverkoopprijzen

De Tweede Kamer ging zeven jaar geleden wel akkoord met het plan van Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij wilden burgers de mogelijkheid bieden naar de rechter te stappen als de kosten voor een kaartje ,,onredelijk'' waren. Doorverkoop zou niet worden verboden, maar zou voor maximaal 20 procent meer dan de originele prijs mogen.

Terugvordering pas na aanschaf ticket

Een van de bezwaren van de senatoren was de manier waarop met het voorstel woekerprijzen zouden worden aangepakt. Burgers zouden pas na de aanschaf van een ticket via een civiele procedure hun geld kunnen terugvorderen.
Maar, zo redeneert senator Jannette Beuving (PvdA), mensen met een kleine beurs - die juist moesten profiteren van de nieuwe regels - zullen de dure kaartjes überhaupt niet kunnen betalen. En een civielrechtelijke procedure aanspannen is voor hen ook financieel onhaalbaar. De nieuwe regels zouden voor hen dus geen soelaas bieden. Uit de hoek van het CDA klonk vergelijkbare kritiek.
Dat er een probleem is met dure secundaire verkoop constateert ook Beuving, maar de nu bedachte oplossing biedt volgens haar hiervoor geen oplossing.

Gemiste kans

Van Dijk spreekt van een ,,enorme gemiste kans''. ,,De ergernis over dure tickets speelt al jaren'', stelt de SP'er. ,,Met onze wet zouden notoire tickethandelaren een gevoelige klap krijgen. Het is triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer.'' 

Reactie consumentenbond

De Consumentenbond begrijpt dat het wetsvoorstel niet is aangenomen. ,,Er zaten te veel haken en ogen aan. Het is niet realistisch dat iemand die grof geld heeft betaald voor een ticket, de verkoper via een civiele procedure aansprakelijk moet stellen. Het is natuurlijk wel teleurstellend dat er nog geen oplossing is. Die hebben wij ook niet'', zegt een woordvoerster. ANP
Klik hier voor het fragment: 'Ticketmaster: Doorverkoop is niet uit te bannen'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!