Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

TNO werkt aan intelligentere autogordel

14 aug 2009
  •  
leestijd 1 minuten
313304.jpg
Onderzoeksinstituut TNO ontwikkelt een intelligentere autogordel. Deze nieuwe riem moet de passagiers van een auto tijdens de milliseconde van de botsing beter beschermen tegen ernstige of zelfs dodelijke verwondingen.
Een zegsman van TNO heeft donderdag een bericht daarover in het RTL Nieuws bevestigd. ,,De nieuwe gordel houdt onder meer rekening met het gewicht en de afmeting van de passagier op de stoel'', legt hij uit. ,,Maar ook met de stand van de stoel en het verloop van de botsing. Het maakt bijvoorbeeld verschil of een auto tegen een betonnen muur of een paal of een andere auto rijdt.''
TNO verwacht echter dat het nog zo'n tien jaar duurt voordat de intelligente gordel voor consumenten beschikbaar is. ,,Het grootste probleem is hoe je de hardware voor al die berekeningen in de gordel inbouwt'', aldus de woordvoerder. Het onderzoeksbureau hoopt over vier jaar het eerste proefmodel klaar te hebben.
De 'ouderwetse' driepuntsgordel viert donderdag zijn vijftigste verjaardag. Sinds 1975 zijn bestuurders en passagiers voor in een personenauto verplicht de riem te dragen. Sinds 1990 bestaat die verplichting ook op de achterbank.
Volgens het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) zouden er vijftien verkeersdoden per jaar minder vallen, als iedereen een autogordel zou dragen. Toch laat 5 procent van de Nederlanders volgens het BVOM tijdens een autorit de gordel achterwege. Liefst een op de vijf passagiers op de achterbank draagt geen gordel. De veiligheidsriem blijft vooral tijdens korte ritjes ongebruikt.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar