Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

TNO: stint niet veilig

13 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuut
stint 930 520
De stint is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) mag de elektrische bolderkar in de huidige vorm niet de weg op. Dat kan alleen als er een aantal aanpassingen aan de stint wordt gedaan.
Van Nieuwenhuizen schakelde TNO in na een ongeluk met een stint in Oss waarbij op 20 september vier kinderen omkwamen. Uit een eerste onderzoek was al gebleken dat de kar ,,potentiële veiligheidsrisico's" kende. Daarop haalde de minister de elektrische bolderkar van de weg. Vooral kinderdagverblijven, die het voertuig gebruiken voor het vervoer van kinderen, werden door de maatregel getroffen.

Problemen met de rem

Volgens het onderzoeksinstituut zijn er problemen met de rem van de stint en de lengte van de remweg. De onderzoekers constateren ook problemen met de gashendel. ,,Er treedt een onbeheersbare versnelling op als de nuldraad van de gashendel losraakt.''

Fors aantal aanpassingen

Volgens TNO is er een fors aantal aanpassingen nodig aan de stint. Om zeker te zijn dat een eventuele nieuwe stint veilig is, zal die opnieuw gekeurd worden voor de kar de weg op mag.

Verplichte rijopleiding

Van Nieuwenhuizen overweegt ook een verplichte rijopleiding voor stint-bestuurders in te voeren. Ze organiseert op korte termijn een overleg met de kinderopvangbranche en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Veiligheid staat voorop

De minister zegt te begrijpen dat het besluit vervelende gevolgen heeft voor de gebruikers, vooral voor de kinderopvangsector. Maar de veiligheid staat volgens haar voorop. Uiterlijk februari worden nieuwe eisen bekendgemaakt waar de stint aan moet voldoen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!