Kassa

TNO heeft 'betrouwbare' sneltest voor corona ontwikkeld

16-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
test laboratorium covid corona 1127
TNO heeft een sneltest ontwikkeld om corona vast te stellen. Deze wordt binnenkort in een teststraat van de GGD in Amsterdam uitgeprobeerd. De test geeft binnen een uur weer of iemand het coronavirus onder de leden heeft. Nu duurt het normaal gesproken 24 tot 48 uur voordat de uitslag bekend wordt.
Volgens onderzoeksinstituut TNO is de sneltest net zo betrouwbaar als de reguliere. Bovendien kost de test ongeveer de helft van de nu gebruikte PCR-test. "Met behulp van een door TNO, nieuw voor Covid-19, aangepaste testmethode wordt het aantal tussenstappen vereenvoudigd en verminderd", aldus TNO. Daardoor is die een stuk goedkoper en is het resultaat veel sneller beschikbaar.

Sneltest kan druk bij GGD's verlagen

Als de proef goed uitpakt kan de nieuwe test volgens TNO verder uitgerold worden en de druk bij de GGD'en verlagen. TNO: "Dat zou betekenen dat het afnemen van monsters en het direct beoordelen ervan op veel meer plaatsen kan worden uitgevoerd. Het geeft ook verlichting aan de druk op de huidige testcapaciteit."
Tijdens de proef, die wordt gehouden in de RAI, worden dagelijks tussen de honderd en tweehonderd mensen dubbel getest. "Monsters van de GGD-teststraat worden zowel via PCR door de GGD, als via de nieuwe test door TNO beoordeeld en later vergeleken. "De proefpersonen krijgen alleen de uitslag van de PCR-test.
Volgens TNO begint de proef waarschijnlijk op zijn vroegst eind volgende week. "Maar meer realistisch is dat het een week later zal zijn", aldus een woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!