Kassa

Tips om flink op je waskosten te besparen

21-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2014-01-21-om-18.41.07.jpg
Een schone was betekent automatisch een belasting van het milieu, daar is niet aan te ontkomen, maar de milieubelasting van wasmiddelen is sinds de jaren zeventig drastisch verminderd. Hoe kan je besparen op je waskosten?
Energieverbruik
Het afvalwater van huishoudens wordt beter gezuiverd en de middelen bevatten nauwelijks of geen vervuilende stoffen als fosfaten meer. Het wasmiddel is niet de grootste milieuboosdoener. Ongeveer 80 procent van de energie die wordt verbruikt bij het doen van de was gaat op aan het opwarmen van het wasmachinewater. Grondstoffen en productie van het wasmiddel kosten maar 20 tot 25 procent van de energie. "Deze verhouding geldt globaal ook als het gaat om CO2-uitstoot en afval", zegt Milieu Centraal.
Kostprijs
De milieubelasting van de was heeft dus alles te maken met de wastemperatuur. Zo kost het wassen op 40 graden Celsius de helft van de energie van het wassen op 60 graden. De meeste Nederlanders wassen op 40 graden voor een 'normale' was en op 60 graden voor een extra vieze. Inmiddels reinigen vrijwel alle wasmiddelen prima bij 30 of 40 graden. Het is dus heel vaak niet nodig om op 60 graden te wassen.
Tips
Ingenieur Paul Terpstra is directeur van het Nederlandse onafhankelijke onderzoeksinstituut SOHIT, Consumer Technology Research Institute. SOHIT verricht onderzoek naar consumentenproducten en consumentengedrag bij onder meer wasmachines. Als geen ander is hij op de hoogte van duurzaam wassen. Hij zet een aantal tips op een rijtje.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!