Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Tips and tricks om thuis zelf je haar te knippen (of dat van je huisgenoot)

28 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1938 keer bekeken
Vanwege de coronamaatregelen zijn alle kapperszaken momenteel verplicht gesloten. Scholen, kinderdagverblijven, eet- en drinkgelegenheden en ook kappers blijven nog tot en met dinsdag 28 april dicht, heeft het kabinet bepaald. Maar wat als je inmiddels echt een knipbeurt nodig hebt, of jij het haar van iemand anders in het huishouden wilt bijknippen? Op internet vind je tientallen voorbeeldfilmpjes, maar het gaat lang niet altijd goed. Zelf haren knippen lijkt soms dus makkelijker dan het is. Daarom verzamelt Kassa tips & tricks van een haardeskundige!

Lang haar knippen

We vroegen Laura van Kolk, kapster en grimeur, om tips over zelf je haar knippen tijdens de coronacrisis. Laura schreef zelfs een boek met basis kniptechnieken voor het hele gezin, maar is niet altijd een voorstander van zelf je haar knippen. Bij lang haar is dat gemakkelijker, omdat je het haar naar voren kunt halen en zo de puntjes kunt bijknippen, maar heb je een kortere coupe dan kun je zelf niet goed bij de plukken aan de achterkant komen. Een pony bijknippen is volgens Laura al wat makkelijker om zelf te doen, wel is het handig om op droog haar te knippen in plaats van op nat haar, omdat het anders al snel korter kan uitpakken dan je eigenlijk zou willen.

Kort haar knippen

Kort haar knippen lijkt misschien simpel maar is vaak een stuk lastiger, omdat je het extra goed ziet als je een keer verkeerd knipt. In het geval van een kapsel dat met de tondeuse bijgehouden kan worden is het anders, dat is vaak goed zelf of door een huisgenoot te doen. Voor het thuis knippen is overigens wel aan te raden een kappersschaar te kopen, die heb je vanaf 20 euro. Om kinderen te knippen is weer een extra uitdaging, maar Laura heeft daarvoor een paar tips: ”Stuur anderen de kamer uit zodat die niet voor afleiding zorgen. Verder kan je het favoriete programma van je kind opzetten op de tablet of televisie. En als laatste zou ik een beloning doen, door bijvoorbeeld een kleurgel in het haar te doen”.

Toch maar naar de kapper

Het is voor sommige mensen al jaren vaste prik, anderen knippen nu als noodoplossing hun eigen haar thuis. Volgens van Kolk is het als je onervaren bent echter lastig om een goed kapsel in je eigen haar te knippen: “Ik vergelijk het altijd een beetje met een kookboek, als je een kookboek aanschaft kan je ook geen sterrenmaaltijd bereiden. En dat is met knippen natuurlijk hetzelfde!”.

Voor de onervaren knippers met een lastig kapsel blijft dan toch de enige oplossing om te wachten tot de kappers weer veilig hun deuren kunnen openen, om ernstig haarleed te kunnen voorkomen!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Johannes59
Johannes592 apr 2020 - 1:55

dit zou ik toch eens willen zien, er staat een grote fout in dit artikel, moet je eens proberen om iets bij te knippen wedden dat dat niet lukt net als bij slijpen en bij vijlen er gaat namelijk altijd wat af er komt nooit iets bij

1 Reactie
hillie_1
hillie_112 mei 2020 - 20:15

HAHA, dat ik bovenstaande las dacht ik meteen hetzelfde!! Haar BIJKNIPPEN??? Is bij mij ook nog steeds AFKNIPPEN!!

harrybre
harrybre30 mrt 2020 - 12:51

ach... over enkele maanden is het mode om twee haarkleuren te hebben: één aan de uiteinden en één dichter bij de haarwortels.Idem LANG haar...

annawerners
annawerners29 mrt 2020 - 11:10

Hebben jullie ook een tip voor het kleuren van haar. Normaal laat ik ook dat door mijn kapper doen. In het verleden heb ik het wel eens gedaan en toen had ik een gekleurde badkamer ipv mijn haar!

5 Reacties
temmetje
temmetje29 mrt 2020 - 14:48

Verf in je haar smeren ipv op je wanden?

annawerners
annawerners29 mrt 2020 - 17:20

Dat had ik uiteraard gedaan Temmetje, maar ik spoelde de henna zo uit mijn haar en op de muren van de badkamer bleven de spetters zitten.

ehaasnoot1234
ehaasnoot123422 apr 2020 - 11:48

henna is gewoon dun...haar uitspoelen onder de douche is het beste 
koop een pakje of nog beter, bestel kappersverf via een webshop merk Kiss bijv is fijn en niet duur
licht haar of lichter maken... niet zelf proberen :) 
waterstofperoxide hoeveelheid bepalen (bijv 6%, ligt aan de grijsdekking)... even googelen 
0,5 deel waterstof0,25 deel neutrale kleur (6N)0,25 deel kleur (bijv beige is 6B met kiss)latex handschoenen kopen, ook verfbakje en kwast
ik ben geen kapster, maar verf wel zelf 

annawerners
annawerners22 apr 2020 - 21:13

Dankjewel! Ik heb het intussen al geprobeerd met een harverfmiddel van l'Oreal. Redelijk geslaagd, maar de uitgroei dekt niet helemaal.

hillie_1
hillie_112 mei 2020 - 20:19

Niks niet moeilijk gaan doen met delen van ingrediënten!! Gewoon een pakkie kopen van kruitvat of zo en de aanwijzingen ervan opvolgen en voila, je haar heeft een ander kleurtje! Doe het zelf al jaren!! Niks mis mee!