Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Tips and tricks om thuis zelf je haar te knippen (of dat van je huisgenoot)

28 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Vanwege de coronamaatregelen zijn alle kapperszaken momenteel verplicht gesloten. Scholen, kinderdagverblijven, eet- en drinkgelegenheden en ook kappers blijven nog tot en met dinsdag 28 april dicht, heeft het kabinet bepaald. Maar wat als je inmiddels echt een knipbeurt nodig hebt, of jij het haar van iemand anders in het huishouden wilt bijknippen? Op internet vind je tientallen voorbeeldfilmpjes, maar het gaat lang niet altijd goed. Zelf haren knippen lijkt soms dus makkelijker dan het is. Daarom verzamelt Kassa tips & tricks van een haardeskundige!

Lang haar knippen

We vroegen Laura van Kolk, kapster en grimeur, om tips over zelf je haar knippen tijdens de coronacrisis. Laura schreef zelfs een boek met basis kniptechnieken voor het hele gezin, maar is niet altijd een voorstander van zelf je haar knippen. Bij lang haar is dat gemakkelijker, omdat je het haar naar voren kunt halen en zo de puntjes kunt bijknippen, maar heb je een kortere coupe dan kun je zelf niet goed bij de plukken aan de achterkant komen. Een pony bijknippen is volgens Laura al wat makkelijker om zelf te doen, wel is het handig om op droog haar te knippen in plaats van op nat haar, omdat het anders al snel korter kan uitpakken dan je eigenlijk zou willen.

Kort haar knippen

Kort haar knippen lijkt misschien simpel maar is vaak een stuk lastiger, omdat je het extra goed ziet als je een keer verkeerd knipt. In het geval van een kapsel dat met de tondeuse bijgehouden kan worden is het anders, dat is vaak goed zelf of door een huisgenoot te doen. Voor het thuis knippen is overigens wel aan te raden een kappersschaar te kopen, die heb je vanaf 20 euro. Om kinderen te knippen is weer een extra uitdaging, maar Laura heeft daarvoor een paar tips: ”Stuur anderen de kamer uit zodat die niet voor afleiding zorgen. Verder kan je het favoriete programma van je kind opzetten op de tablet of televisie. En als laatste zou ik een beloning doen, door bijvoorbeeld een kleurgel in het haar te doen”.

Toch maar naar de kapper

Het is voor sommige mensen al jaren vaste prik, anderen knippen nu als noodoplossing hun eigen haar thuis. Volgens van Kolk is het als je onervaren bent echter lastig om een goed kapsel in je eigen haar te knippen: “Ik vergelijk het altijd een beetje met een kookboek, als je een kookboek aanschaft kan je ook geen sterrenmaaltijd bereiden. En dat is met knippen natuurlijk hetzelfde!”.

Voor de onervaren knippers met een lastig kapsel blijft dan toch de enige oplossing om te wachten tot de kappers weer veilig hun deuren kunnen openen, om ernstig haarleed te kunnen voorkomen!

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!