Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Tip: maak ravioli van de supergezonde rode biet
03-11-2014
•
leestijd 2 minuten
•
79 keer bekeken
•
Jonathan Karpathios, gepassioneerd chef-kok, neemt ons iedere week mee in zijn wereld van lokale superfoods. Hij heeft zijn eigen restaurant en bereid alleen lokaal geteeld voedsel. Hij heeft een kritische kijk op ons huidige voedselsysteem: waarom iets van ver halen als er genoeg parels van eigen bodem te krijgen zijn? Meer hierover vertelt terwijl hij originele gerechten bereid van lokale superfoods. Hij trapt af met zijn favoriete groente: de rode biet.
De rode biet is een typische herfstgroente en te oogsten tot december. De rode biet heeft een zoete en aardse smaak en je kunt er meer mee dan je denkt. Wist je namelijk dat bietenijs, bietensap, bietenravioli en geweckte biet in kruiden reuze lekker zijn?
Superg(f)oed
De rode biet, ook wel 'kroot' genoemd, is hèt wintermedicijn bij uitstek. Het zit namelijk boordevol vitaminen en antioxidanten. Topsporters zweren erbij. Door de nitraten verhoogt het je uithoudingsvermogen. De Romeinen daarentegen aten de biet voor een ander doeleinde: door het stofje borium in de rode biet werkt als een afrodiet. Borium bevordert namelijk de productie van de hormonen oestrogeen en testosteron. Weet je dus niet wat je voor je liefje moet koken? Kijk dan eerst naar bovenstaand filmpje voordat je naar supermarkt gaat.
Recept
500 gram yoghurt
Rasp verse mierikswortl
1 eetlepel natuurazijn
1 grote rode biet in dunne plakjes
Basisrecept zoetzuur
Peper en zout
- doe de yoghurt in een theedoek die over een bak ligt en laat de yoghurt een dag uitlekken.
- breng de ingedikte yoghurt op smaak met mierikswortel, natuurazijn en zout.
- marineer de biet één uur in het zoetzuur.
- dep de biet droog.
- schik de biet op het bord, leg er wat van de ingedikte yoghurt op (geitenkaas kan ook) en leg er nog een plakje biet op.
- breng op smaak met zout en peper.
Je kan nog veel meer doen met biet. Wat te denken van bietenijs of een bietenparelgort? Meer recepten van Jonathan Karpathios lees je in zijn boek 'Echt Eten'.