Kassa

Timmermans: Europees verbod op wegwerpkleding

06-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
910 keer bekeken
  •  
Frans Timmermans 1127

Eurocommissaris Frans Timmermans kondigt strenge regelgeving aan om 'fast fashion' uit te bannen. Een belangrijk onderdeel om deze spotgoedkope en niet duurzame kleding tegen te gaan is een zogenoemd ‘digitaal productpaspoort’. Dat moet consumenten eerlijke informatie geven over producten die ze willen kopen, waaronder kleding. Timmermans heeft dit maandag in de uitzending van Kassa bekendgemaakt.

Europese consumenten kopen nog te vaak fast fashion. Deze spotgoedkope kleding wordt veelal onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt, heeft een desastreuze impact op het milieu door het veelvuldig gebruik van chemicaliën en het wordt slechts kort gedragen voordat het op de vuilnisbelt belandt.

Producten niet toegelaten als ze niet aan de eisen voldoen

Timmermans wil deze niet duurzaam geproduceerde kleding kunnen weren op de Europese markt. “Dit kan een onderhandeling worden met landen die dit produceren. Als de landen producten afleveren die niet aan de toekomstige nieuwe eisen voldoen dan laten we de producten niet toe de Europese markt. Zo ver moeten we gaan, anders bannen we dit niet uit."

Volgens de vicevoorzitter van de Europese Commissie zullen lagelonenlanden door zijn plan gestimuleerd worden om meer duurzame kleding te maken voor de grote Europese markt. Het voorstel moet nog door het Europese parlement goedgekeurd worden en de lidstaten moeten nog instemmen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

HindrikJohan
HindrikJohan6 jun. 2022 - 19:49

https://www.hetkanwel.nl/hier-vind-je-eerlijke-kleding/ Hier namen bedrijven 6 jaar geleden hun verantwoordelijkheid. Zeiden ze..... Check es wat er gerealiseerd is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!