Kassa

Tilburgse winkels open ondanks verbod

18-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Winkelstraat_06.jpg
Tientallen winkels in Tilburg hebben zondag hun deuren geopend, hoewel de rechter onlangs de onbeperkte koopzondagen in de stad verbood. Veel ondernemers trekken zich daar vooralsnog niets van aan. Zolang de gemeente geen nieuwe regels stelt, blijven ze iedere zondag opengaan.
Veel klanten
Consumenten wisten het centrum van de stad zondagmiddag goed te vinden. In de Heuvelstraat, de belangrijkste winkelstraat, had het winkelend publiek volop keuze. Bij een aantal kleine zaken, maar vooral bij filialen van grote ketens als V&D, Hema, Blokker en Kruidvat stond de deur open.
Rebels
Ook aan het Pieter Vreedeplein was niets van de rechterlijke uitspraak te merken. ,,Het is een beetje rebels'', gaf voorzitter van de lokale winkeliersvereniging Harry Broers toe. ,,Maar wij hebben ook onze verplichtingen als werkgever. Ik heb personeel ingehuurd en jaarcontracten opgesteld'', aldus de eigenaar van speelgoedwinkel Intertoys. Hij is erg blij met de extra omzet die de koopzondagen opleveren.
Geen actieve handhaving verbod
Verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder liet na de uitspraak echter weten ,,niet actief te zullen handhaven''. Dat is niet hetzelfde als gedogen, stelt zijn woordvoerder: ,,We bedoelen dat we niet zelf 200 handhavers de stad in gaan sturen. Klachten of handhavingsverzoeken zullen wij gewoon in behandeling nemen.'' Dergelijke verzoeken zullen er zeker komen. De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling, die de zaak van de gemeente won, inventariseert nu welke winkels toch opengaan.
Waarschuwing
Zaken die in overtreding zijn, krijgen eerst een waarschuwing. Het innen van een dwangsom wordt pas na minstens 5 tot 6 weken mogelijk. Tegen die tijd hoopt de wethouder echter al een nieuwe verordening te hebben. Hoe die er precies uit komt te zien, is nog onbekend. Zijn woordvoerder houdt zelfs de mogelijkheid open om met andere argumenten tóch onbeperkte koopzondagen toe te staan.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!