Kassa

Tijgermug gespot in vijf gemeenten

05-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_tijgermug
De Aziatische tijgermug, een insect dat gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) kan overdragen, is dit jaar al gesignaleerd in Westland, Lansingerland, Lelystad, Assen en Valkenburg aan de Geul. Dat melden de NVWA en het platform Stop Invasieve Exoten. 
Volgens de NVWA is er nog geen besmette mug aangetroffen en is de kans op het overdragen van een ziekte op dit moment verwaarloosbaar. Maar toch blijft de voedsel- en warenautoriteit er naar eigen zeggen vanwege het risico bovenop zitten.

Geïmporteerd via autobanden of bamboeplantjes

Waarschijnlijk komen de beestjes mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes. Als er tijgermuggen worden waargenomen, onderzoekt de NVWA om te beginnen een gebied van honderd meter rondom de vindplek. 
Platform Stop Invasieve Exoten klaagt dat de NVWA de namen niet communiceert van de bedrijven die in verband kunnen worden gebracht met de aanwezigheid van de mug, maar de autoriteit zegt dat dat gebruikelijk is. De NVWA geeft wel de wijken door van de gemeenten waar de mug is gezien. 

Verwijderen of onklaar maken broedplaatsen

De bestrijding door de NVWA bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen en het lokken van volwassen muggen. Als broedplaatsen niet verwijderd kunnen worden, wordt gebruik gemaakt van biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van dood gaan, vertelt de NVWA. Volgens de autoriteit wordt er heel soms gebruikgemaakt van een insecticide om volwassen muggen te doden. ANP

Meer over:

nvwa, tijgermug
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!