Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Tijdelijk verhuur onder de leegstandwet moet makkelijker

12-01-2010
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De kredietcrisis heeft veel gevolgen voor de huizenmarkt. Er zijn honderden mensen in Nederland met dubbele hypotheeklasten. Ze hebben een nieuw huis gekocht, maar ze kunnen hun oude huis aan de straatstenen niet kwijt. De overheid heeft daarom crisismaatregelen getroffen, zodat mensen makkelijker hun huis kunnen verhuren.
Minister van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie heeft de bestaande leegstandwet opnieuw onder de aandacht gebracht.
Als u gebruik wilt maken van de leegstandwet moet u verplicht een vergunning aanvragen bij uw gemeente. Ook moet u toestemming vragen aan uw hypotheekverstrekker om uw huis tijdelijk te verhuren. Daarnaast zijn er in de crisis- en herstelwet twee aanpassingen toegevoegd, die per 1 januari 2010 moeten ingaan. De regels komen er in het kort op neer: dat u minimaal zes maanden uw huis moet verhuren. Een gemeente kan een leegstandvergunning afgeven voor maximaal twee jaar en deze vergunning kan nog drie keer met één jaar worden verlengd. Huurders hebben onder de leegstandwet geen huurbescherming. Zij moeten meewerken aan de verkoop van de woning en het puntensysteem (voor het bepalen van een maximale huurprijs) vervalt. U kunt dus zelf een huurprijs bepalen. Klik op deze link voor meer informatie. (zie ook leegstandwet ).
Staatssecretaris De Jager van het ministerie van Financiën heeft op Prinsjesdag een aantal fiscale maatregelen aangekondigd om tijdelijke verhuur aantrekkelijker te maken. Als u uw huis tijdelijk verhuurd en de huurperiode is voorbij, herleeft vanaf 1 januari 2010 de hypotheekrenteaftrek. U mag maximaal twee jaar de dubbele hypotheekrente aftrekken. Deze maatregel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer, maar moet op 1 januari 2010 ingaan. En deze fiscale maatregel geldt ook voor woningen die in 2008 en 2009 waren verhuurd. Klik hier voor meer details.
Ondanks dat de overheid de regels heeft aangepast, wil nog steeds niet iedere hypotheekverstrekker meewerken aan tijdelijke verhuur onder de leegstandwet. Dat ondervonden Rob en Bianca. Zij hebben ruim een jaar hun appartement in Venlo te koop staan. Inmiddels hebben ze een nieuw huis gekocht, maar ze hebben nog geen koper gevonden voor hun oude woning. Ze zitten met dubbele hypotheeklasten. Rob Stoter:“Elke maand hebben we een onnodige kostenpost van 700 euro. We kunnen ons huis verhuren via onze makelaar, maar dan heb je toestemming nodig van de gemeente Venlo en onze hypotheekverstrekker Obvion. De gemeente Venlo geeft een leegstandvergunning, maar Obvion wil niet meewerken.”
Hun hypotheekverstrekker liet hen in een kort mailtje weten, dat zij hun huis niet tijdelijk mogen verhuren. Alleen als ze voor hun werk naar het buitenland verhuizen.
Kassa wilde weten wat het beleid was bij andere banken. We belden 29 hypotheekverstrekkers. Met de vraag: mag je een koophuis tijdelijk verhuren op basis van de leegstandwet? Bij Argenta Spaarbank, Obvion en SPF Beheer mag je nooit je huis verhuren. Aegon, ASR verzekeringen en Friesland Bank zijn geen voorstander van tijdelijke verhuur, maar in zeer uitzonderlijke gevallen staan ze het toe. Tijdelijk verhuren mag nú niet bij BLG Hypotheken en SNS Bank, maar ze gaan binnenkort hun beleid aanpassen. De overige hypotheekverstrekkers bekijken het per geval en stellen strenge voorwaarden. U krijgt dus niet altijd toestemming voor tijdelijke verhuur onder de leegstandwet.
U kunt hier de volledige lijst van hypotheekverstrekkers downloaden.
Obvion gaat het beleid op korte termijn aanpassen. Onder strikte voorwaarden is het mogelijk een woning tijdelijk te verhuren onder de leegstandwet. Max Bronzwaer, adjunct-directeur van Obvion legt uit waarom ze dat in eerste instantie niet goed vonden: “Tijdelijke verhuur is geen oplossing. Het brengt risico’s met zich mee voor de bank en de klant. Je moet een degelijk huurcontract hebben, zodat de huurder ook het huis uit moet als je een koper vindt. En je wilt ook niet dat er een huurder in huis een wietplantage begint. We zijn sinds april bezig met een proef om tijdelijke verhuur toe te staan. We liepen tegen een paar problemen op. Die zijn opgelost. Binnen een paar weken kunnen we van start. En Rob en Bianca voldoen aan alle criteria. Zij komen in aanmerking om hun huis tijdelijk te verhuren.”
Toch blijven er nog een aantal hypotheekverstrekkers over die niet flexibel zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken kan deze hypotheekverstrekkers niet dwingen mee te werken aan tijdelijke verhuur. Banken bepalen hun eigen beleid. De NVB schrijft: “Het tijdelijk verhuren van een huis dat te koop staat, kan een oplossing zijn bij betalingsproblemen van de hypotheek. De resultaten van het onderzoek van KASSA laten zien dat bijna alle Nederlanders een hypotheek hebben bij een bank die tijdelijke verhuur toestaat. Banken zijn vrij om tijdelijke verhuur wel of niet toe te staan. De Nederlandse Vereniging van Banken adviseert banken en klanten om bij betalingsproblemen altijd samen naar een oplossing te zoeken. Zoals tijdelijke verhuur of tijdelijk minder rente betalen. Wat de beste oplossing is, verschilt van persoon tot persoon.”
Naast een aantal tegenstribbelende hypotheekverstrekkers werken ook niet alle Nederlandse gemeenten soepel mee aan het verstrekken van een leegstandvergunning. Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis zegt hierover: “We hebben in augustus een steekproef gehouden onder 33 gemeenten. Slechts 7 gemeenten hadden informatie op hun website staan over de leegstandwet. We pleiten voor één loket bij de gemeente waar mensen met hun vragen naartoe kunnen. En we willen dat mensen snel een vergunning krijgen. Dat je niet langer dan één week hoeft te wachten. We hebben ook een meldpunt gestart waar mensen met hun klachten terecht kunnen.”
Brigitte van der Burg, Tweede Kamerlid voor de VVD vindt dat de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te weinig doet. “Ik heb van de stichting tijdelijk twee woningen een lijstje gekregen met 25 gemeenten, die nog steeds niets weten over de leegstandwet. De VNG zegt tegen minister Van der Laan dat alles op rolletjes loopt, maar dat is niet zo. Ik ga deze lijst aan de minister overhandigen.”
Kassa heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om een reactie gevraagd. Zij schrijven: “Niet alle gemeenten hebben beleid vastgesteld of hun inwoners actief geïnformeerd, maar dat betekent niet dat tijdelijke verhuur in deze gemeenten onmogelijk is. De VNG heeft samen met het ministerie van VROM een factsheet opgesteld. Deze informatie is aan alle gemeenten verstuurd en deze site behoort tot de best bezochte pagina’s van onze website. We hebben geen concrete voorbeelden van gemeenten die vergunningaanvragen niet juist hebben behandeld.”
Ook minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie herkent zich niet in de kritiek van de VVD en de Vereniging Eigen Huis. Hij schrijft: “Er wordt flinke vooruitgang geboekt. Gemeenten zijn ermee aan de slag. De VNG ondersteunt hen met folders en een website. Met de Vereniging Eigen Huis heeft het ministerie de afspraak gemaakt dat weigerende gemeenten bij het ministerie bekend gemaakt zouden worden. Tot nog toe hebben wij geen meldingen ontvangen. De medewerking van banken neemt verder toe, gaat de goede kant op. De Nederlandse Vereniging van Banken staat positief tegenover tijdelijke verhuur en draagt dat uit naar haar leden. Waar banken nog weigeren of aarzelen zal ik de vereniging vragen de banken aan te spreken.”
Ondanks het antwoord van de minister vindt het VVD-kamerlid dat banken op dit moment te weinig doen. “Banken komen pas in actie als mensen in de financiële problemen zitten en hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Het aantal executieverkopen in Nederland is het afgelopen half jaar verdubbeld. Alleen al in juni 2009 waren er 280 executieveilingen. Het is niet in het belang van de consument en de bank dat een huis geveild wordt. Op een executieveiling brengt een huis vaak 30% minder op.” Brigitte van der Burg heeft ook nog een tip voor mensen die een NHG-hypotheek hebben en wiens bank niet wil meewerken aan tijdelijke verhuur. “Als je de lasten niet meer kunt betalen, kun je bij het NHG-waarborgfonds aankloppen. Zij kunnen de betalingen tijdelijk opschorten. Dan loopt je schuld op, maar dan kun je het huis verkopen in betere tijden. Dat is beter dan een executieveiling.”
Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis zegt tot slot: “We roepen de banken op om een soepeler acceptatiebeleid te voeren. We willen dat banken tijdelijke verhuur eerder toestaan, nog voordat mensen in de financiële problemen komen. Banken moeten meer meedenken met de consument. Bijvoorbeeld door het inlassen van een tijdelijke rentepauze.”
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor