Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tijdelijk Noodfonds Energie: wie krijgt geld voor de energierekening?

  •  
23-01-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
39948 keer bekeken
  •  
thermostaat_geld_energie_1127

Over de hoge energieprijzen is inmiddels een hoop gezegd en geschreven. Omdat dit nog altijd speelt, komen sommige huishoudens ook in 2024 in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming. Dat wordt betaald uit het Tijdelijk Noodfonds Energie. Wat zijn eigenlijk de voorwaarden om geld uit dit fonds te krijgen? Wie komen ervoor in aanmerking? En hoe kun je een aanvraag doen? Je leest het hier.

Vanaf maandag 22 januari 2024 is het weer mogelijk om financiële steun voor de energierekening aan te vragen via het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dat fonds is er zodat mensen hun energierekening ook dit jaar kunnen blijven betalen. Daar is dit jaar een bedrag van 60 miljoen euro voor beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid en verschillende energieleveranciers. Vorig jaar ging het om een bedrag van 43,7 miljoen euro, waar ruim 50.000 huishoudens gebruik van konden maken.

Voorwaarden versoepeld: meer huishoudens komen in aanmerking

Het loopt bovendien storm. Binnen één dag zijn er meer dan 17.000 aanvragen gedaan. Dat is 17 keer meer dan vorig jaar door het Noodfonds op de eerste dag aan aanvragen werd ontvangen. Daar zal een grotere naamsbekendheid wellicht een rol in spelen, maar ook is de regeling dit jaar versoepeld. Daardoor komen er meer mensen voor in aanmerking.

Maar dat geldt niet voor iedereen. Of jij recht hebt op geld uit het fonds en je een financiële tegemoetkoming kunt krijgen voor je energierekening, hangt af van je inkomen en de hoogte van je energierekening. In dit artikel lichten we toe wat de voorwaarden zijn en hoe je een aanvraag kunt doen als jij ervoor in aanmerking denkt te komen.

Wat zijn de voorwaarden van het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens die een laag inkomen hebben en een hoge energierekening. Deze mensen kunnen een beroep doen op het Noodfonds om de kans op onbetaalde energierekeningen en hoge schulden te voorkomen.

Er zijn drie voorwaarden waar huishoudens aan moeten voldoen, willen ze in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Deze voorwaarden zijn als volgt:

 • Je hebt een contract voor gasstroom of stadswarmte;
 • Je hebt een bruto inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum.
  • Voor alleenstaanden is dat een bruto inkomen van maximaal 3.200 euro per maand, inclusief 8 procent vakantiegeld en exclusief andere toeslagen
  • Voor mensen die samenwonen is dat een bruto inkomen van maximaal 4.480 euro per maand, inclusief 8 procent vakantiegeld en exclusief andere toeslagen
 • Je krijgt een rekening van je energieleverancier die hoger is dan 8 tot 10 procent van het bruto inkomen

Waar kun je steun aanvragen uit het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Je kunt financiële steun aanvragen op de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Daar kun je via de Situatiecheck controleren of je ervoor in aanmerking komt.

Lijkt het erop dat dat zo is? Dan kun je de daadwerkelijke aanvraag doen via deze pagina. Dat duurt naar schatting een half uur, zo valt te lezen op de website.

Om te beginnen heb je natuurlijk een aantal zaken nodig, namelijk:

 • Een e-mailadres en telefoonnummer
 • Deze moet je bovendien in de buurt hebben tijdens de aanvraag
 • Alle personen in jouw huishouden die boven de 18 zijn en een inkomen ontvangen
 • Een browser (Chrome, Edge, Firefox), of;
 • De Tijdelijk Noodfonds Energie-app (iPhone-bezitters kunnen terecht in de Apple App Store, Android-bezitters gaan naar de Google Play Store)

Daarnaast heb je ook het één en ander aan gegevens nodig met betrekking tot je energiegegevens, te weten:

 • Een energiecontract dat op naam staat van iemand uit het huishouden
 • De naam en het klantnummer van je energieleverancier
 • Het termijnbedrag (het bedrag dat je afgelopen maand aan je energieleverancier betaalde)

Tot slot heb je ook je DigiD nodig. Alle personen uit het huishouden loggen in met hun eigen DigiD en bevestigen de inlog met een SMS-controle.

Wanneer kun je steun aanvragen uit het Tijdelijk Noodfonds Energie

Kom je op basis van jouw situatie in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming uit het Tijdelijk Noodfonds Energie? Dan moet je niet te lang wachten. In 2024 kun je je aanvraag tussen 22 januari 2024 en 31 maart 2024 indienen.

Wordt jouw aanvraag toegekend? Dan krijg je zes maanden lang financiële steun gerekend vanaf het moment dat je de aanvraag indient.

Doe je dat niet op tijd? Dan ben je simpelweg te laat.

Hoe werkt het Noodfonds precies?

Het Noodfonds Energie kijkt naar de hoogte van de energierekening en vergelijkt dat met het inkomen van alle volwassenen in het huishouden. Blijkt daaruit dat de energierekening te zwaar drukt op het inkomen van het huishouden? Dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening. 

Welk deel dat precies is, hangt af van jouw inkomen, jouw energierekening én van jouw woonsituatie. Op de website van de Rijksoverheid staat een rekenvoorbeeld. Deze nemen we even over ter verduidelijking. Het is echter goed om te benadrukken dat de precieze hoogte van een eventuele tegemoetkoming echt per situatie kan verschillen.

Rekenvoorbeeld

Je woont samen en hebt een gezamenlijk bruto inkomen van € 2.450 per maand. Jouw energierekening is € 235 per maand. Je ontvangt dan het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8% van jullie gezamenlijke bruto inkomen. 8% van jouw bruto inkomen is € 196. Jouw steun wordt dan (€ 235 - € 196 =) € 39 gedurende zes maanden vanaf jouw aanvraag. Jouw energieleverancier verlaagt je energierekening met € 39.

Bekijk ook

Afgelopen december maakten we een reportage over het inmiddels opgeheven prijsplafond voor energie. Wie zouden dat vooral merken? En hoe kunnen mensen grip houden op hun uitgaven voor energie? Bekijk deze reportage hieronder.

Bron: Noodfonds Energie / Rijksoverheid / Telegraaf

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Juliet8
Juliet825 jan. 2024 - 23:45

Het noodfonds Is toch niet voor iedereen toegankelijk indien je niet digitaal bent of geen Digid hebt of wilt Daar zijn veel mensen van elk met een eigen reden Die kunnen de aanvraag niet doen! Schandelijk gewoon

Juliet8
Juliet825 jan. 2024 - 23:41

Als reactie op Jannieboe: Niet alleen slecht geïsoleerde oude huizen hebben hoge kosten, ook de flats met dubbel glas etc, , maar sinds het noodfonds bestaat geven een aantal energie maatschappijen onduidelijke zelfs onbegrijpelijke rekeningen want het noodfonds betaalt

Juliet8
Juliet825 jan. 2024 - 23:35

Het lijkt wel een goed initiatief, maar niet heus,voor de energie leveranciers wel want tegenwoordig zijn er veel mensen met onduidelijke hoge rekeningen, ach ga maar naar t noodfonds en vervolgen wordt er gezwegen. Degene die het nodig hebben krijgen het alsnog niet; Alle inkomens eorden meeberekent van 23jr en ouder zijn deze er niet dan vanaf 18 jaar!! Ongelooflijk, terwijl bij de WET gezinsleden pas vanaf 27 wordt berekent Dus er wordt weer eigen wetten gemaakt Indien een woning wordt verhuurd telt het inkomen van volw kinderen niet mee Dus hun wel? Waarom zo moeilijk doen, Gewoon inkomen, energie contract Rekening Dat moet toch voldoende zijn, Want als er iemand een schuld zou hebben van dd Energiemaatschappij komen ze naar degene wie op het contract staat Met alle gevolgen, niet naar de anderen

inasmuch-
inasmuch-24 jan. 2024 - 11:39

Dus als je gewoon warm stookt heb je al gauw een hoger percentage en dus toeslag! Zijn de zuinigen de klos of begrijp ik het verkeerd?

2 Reacties
Coboo1
Coboo124 jan. 2024 - 12:18

Ja, ik denk dat het zo is, Doe je zuinig aan met gas, minder douchen en goed de thermostaat in de gaten houden, Dikke tui of vest aan. Dan kom je er niet voor in aanmerking.

JannyBoe
JannyBoe25 jan. 2024 - 8:44

Dat begrijpt u inderdaad verkeerd. U bent twee zaken vergeten: Mensen die in aanmerking komen voor die toeslag wonen in het algemeen in slecht geïsoleerde woningen met hoge stookkosten. Bovendien hebben ze een zeer bescheiden inkomen. Woon je in een goed geïsoleerd huis met een behoorlijk inkomen dan ben je helemaal niet 'de klos' maar mag je jezelf gelukkig prijzen met wat je hebt.

aad piraat
aad piraat24 jan. 2024 - 11:06

Kortom: Het betreft een subsidieregeling voor de energiebedrijven om ze te helpen de prijzen schrikbarend hoog te houden zonder dat er teveel burgers in de ellende komen, waarbij voor het gemak zoals JannyBoe meld een enorme groep wordt buitengesloten. In het verleden is tevens weinig ruchtbaarheid over het bestaan van dit fonds gegeven waardoor ook een grote groep de hulp heeft misgelopen. Zo woekert het toeslagenschandaal vrolijk verder voort.

1 Reactie
Marcel Doornhein
Marcel Doornhein30 jan. 2024 - 11:06

Het zijn niet zozeer de energiebedrijven die de prijzen schrikbarend hoog houden. De kalender gasprijs valt reuze mee. Het is onze overheid zelf die de prijs opdrijjfr middels opslagen, wederom verhoogde energiebelasting en het berekenen van 21% btw over het totaal van gasprijs, opslagen en energiebelasting.

JannyBoe
JannyBoe23 jan. 2024 - 15:51

De zevenhonderdduizend huishoudens met blokverwarming kunnen wederom géén aanvraag doen uit het Tijdelijk Noodfonds Energie: ' Ik betaal mijn energierekening via de huur of ik heb blokverwarming. Kan ik ook een aanvraag doen? Nee. Huishoudens moeten een eigen energiecontract hebben. Het mag geen zakelijk energiecontract zijn. Als je bijvoorbeeld een contract hebt op de naam van iemand die niet in jouw huishouden zit (bijvoorbeeld een verhuurder), dan kom je niet in aanmerking voor de steun.' (Bron: https://www.noodfondsenergie.nl/faq ) En bij die huishoudens met blokverwarming zit nou net een grote groep mensen met lage inkomens in oudere en slecht geïsoleerde woningen. Werkelijk een aanfluiting dat het Tijdelijk Noodfonds Energie zo'n grote groep mensen in de steek laat.

1 Reactie
rinuszwam
rinuszwam24 jan. 2024 - 10:25

In Nederland is al sinds het liberale beleid door VVD en CDA een politieke beleid gevoerd welke al circa 13 jaar met name de gewone Burgers te dupe zijn geworden ! Helaas zal het komende 4 jarig beleid o.a. PVV van Wilders in dat opzicht weinig verschil maken ! De gewone Burger is ook hier weer de klos !! Maar ja ? Het volk heeft hiervoor in meerderheid voor gekozen !!