Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Tijdelijk meer salaris voor leraren op achterstandsscholen

24 aug 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
school onderwijs klas 1127
De komende twee schooljaren krijgen leraren, schoolleiders en ander personeel van achterstandsscholen een toelage op hun salaris. Dit moet het aantrekkelijker maken om voor deze scholen te werken, zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het gaat om meer dan 1300 scholen die "met veel uitdagen kinderen" te maken hebben, waardoor er een extra groot risico is op achterstanden. Het ministerie zegt dat het onderwijspersoneel minimaal 5 en gemiddeld 8 procent van hun loon erbij krijgen. De scholen die hier recht op hebben, worden zo snel mogelijk geïnformeerd.

Structurele aanpak

Scholen staan voor een grote opgave om leervertraging door corona in te halen, zegt demissionair minister Arie Slob van Onderwijs. Volgens Slob is het op scholen met veel uitdagende kinderen extra ingewikkeld. "Deze scholen hebben de meeste moeite met het lerarentekort. Het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld. Terwijl goed personeel juist nu hard nodig is."
De PO-raad zei dit jaar nog dat er vooral structureel geld nodig is om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken. Slob zegt dit te begrijpen, maar volgens hem kan een demissionair kabinet dat niet uitgeven.

Onderwijsbonden niet onder indruk

Onderwijsbonden zijn niet onder de indruk van de tijdelijke toelage. Thijs Roovers, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb), vindt het geen oplossing maar een "Sloblossing". Ook CNV Onderwijs is niet onder de indruk. "Het is geen nieuw geld en het is ook niet structureel, maar slechts voor twee jaar", zegt de bond.
Roovers vindt het een kleine druppel op een grote gloeiende plaat. "Het lerarentekort ga je hier dus niet mee oplossen. Als mensen zijn opgeleid, is het extra geld weer weg." Hooguit zal op korte termijn een 'waterbedeffect' ontstaan, denkt de AOb-bestuurder. "Als je ergens een leraar weghaalt, ontstaat daar een tekort. Dit is kortzichtig", zegt hij. Ook CNV Onderwijs verwacht niet dat de toelage nieuwe collega's zal opleveren. ANP
Het geld voor deze salarisverhoging komt uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dat is bedoeld om de achterstanden van leerlingen weg te werken die ze door de coronacrisis hebben opgelopen.

Meer over:

leren, school, onderwijs

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar