Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Tijd dringt voor pensioenfondsen'

18-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pensioen_12.jpg
De tijd dringt voor pensioenfondsen om hun financiële situatie op orde te krijgen. Willen fondsen met een dekkingsgraad ruim onder de 104 procent volgend jaar niet hoeven korten, dan moeten zij de komende vijf maanden wel heel veel wind mee hebben op de financiële markten, voorziet pensioendeskundige Dennis van Ek van marktonderzoeksbureau Mercer.
Dekkingsgraad
De dekkingsgraad bepaalt of een fonds aan de huidige en toekomstige verplichtingen kan voldoen. Zoals de situatie er nu voor staat moeten in ieder geval de vijf grootste fondsen april volgend jaar gaan korten. Dat betekent dat meer dan de helft van de gepensioneerden in Nederland rekening moet houden met een verlaging van zijn pensioen.
Gestegen
Halverwege juli zijn de dekkingsgraden van de pensioenfondsen gemiddeld wel weer zo'n 3 procent gestegen, blijk uit eigen onderzoek van Mercer. ,,De aandelenkoersen en marktrentes zijn erg volatiel. Met nog vijf maanden te gaan kan er nog van alles gebeuren.''
2015
Het kabinet wil 1 januari 2015 nieuwe pensioenregels invoeren. ,,Pensioenfondsen mogen hun overschotten en tekorten dan uitsmeren over een langere periode. Hiermee worden grote en plotselinge kortingen voorkomen'', zegt Van Ek.
Oude herstelplannen
Nu gelden echter nog steeds de oude herstelplannen, die in 2008 zijn opgesteld. Dat betekent dat een fonds met een dekkingsgraad onder de 100 procent zeker 4 procent zal moeten korten op de pensioenuitkeringen. Een dekkingsgraad van 97 procent duidt, onder de huidige regelgeving, volgens Van Ek op een korting van 7 procent.
Snijden in pensioenen
Nederland telt in totaal 415 pensioenfondsen. Daarvan hebben er 66 per 1 april dit jaar al moeten snijden in de pensioenen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!