Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tientallen terugroepacties: hoeveel kwaad kan de stof ethyleenoxide?

03-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6635 keer bekeken
  •  
sesamzaad broodje 1127

Waarom worden er zo vaak levensmiddelen naar de winkel teruggeroepen vanwege ethyleenoxide? Restanten van het middel zijn de afgelopen tijd in vele tientallen producten aangetroffen. Wat is ethyleenoxide voor stof? En hoeveel kwaad kan het als je het binnenkrijgt?

Op 22 oktober bracht winkelketen Action de volgende productwaarschuwing naar buiten: “In overleg met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is besloten om uit voorzorg het product Innovit Vitamin D terug te roepen. Dit vanwege de mogelijke aanwezigheid van ethyleenoxide in een van de grondstoffen.”

Dit is slechts één van de vele terugroepacties uit het afgelopen jaar vanwege ethyleenoxide. Maar als je dit bericht leest, heb je nog geen idee of je risico loopt als je de stof wél binnenkrijgt. Wat is ethyleenoxide precies en wat is het gevaar voor de consument?

Sesamzaad en johannesbroodpitmeel

Sinds september 2020 volgen de productwaarschuwingen vanwege ethyleenoxide elkaar in rap tempo op. Het draaide in eerste instantie om partijen verontreinigd sesamzaad uit India of levensmiddelen waarin sesam was verwerkt. Sinds juni van dit jaar bleek ook johannesbroodpitmeel, een bindmiddel voor in snacks en ijsjes, vervuild met hetzelfde middel. 

Gebruik ethyleenoxide is in Europa verboden

Ethyleenoxide wordt als bestrijdingsmiddel en desinfectiemiddel gebruikt en op gewassen als sesam gespoten ter voorkoming van schimmel en bacteriën. In India mag dit gebruikt worden. Via dat land kwam het ‘foute’ sesamzaad naar Europa en Nederland. Alleen is het in de Europese Unie niet toegestaan om voedingsmiddelen te behandelen met de stof.

Voor voedsel gelden in Europa namelijk strenge grenswaarden, waarop de NVWA toezicht houdt. Per kilogram product mag er maximaal 0,1 milligram ethyleenoxide op voorkomen. De Europese Commissie heeft, mede op aandrang van Foodwatch, bepaald dat alle voedselproducten met te veel ethyleenoxide uit de handel moeten in de Europese Unie. Dit verklaart waarom er zo vaak producten zijn teruggeroepen.

Hoe gevaarlijk is het als je het binnenkrijgt?

Voor mensen is ethyleenoxide giftig. Eet je een keer een voedingssupplement, ijsje of iets anders waar er meer van in zit dan is toegestaan? Dan word je gelukkig niet meteen ziek. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken: het gevaar neemt pas toe als je het meerdere jaren vrijwel dagelijks binnenkrijgt, weet het Voedingscentrum. Bij inname van grote hoeveelheden neemt het risico op het krijgen van kanker toe. Bij proeven op dieren zijn schadelijke effecten in de maag aangetoond.

Waarschuwing gemist?

Van ijsjes en thee, tot vitamine D en andere voedingssupplementen. Nu nog steeds worden producten teruggehaald vanwege de aanwezigheid van kleine hoeveelheden ethyleenoxide. Wil je weten welke terugroepacties er zijn? Kijk voor een overzicht op Productwaarschuwing.nl. Deze site houdt actuele productwaarschuwingen en terughaalacties bij.

Ook op website van de NVWA vind je recente veiligheidswaarschuwingen die de toezichthouder op de voedselveiligheid heeft uitgegeven. Via het nieuws op de Kassa-site houden we je ook op de hoogte van recente productwaarschuwingen, zoals deze meer recente over ethyleenoxide in artikelen:

Vragen over voedselveiligheid en terugroepacties?

Heb je als consument een vraag over voedselveiligheid? Je kunt er op de site van de NVWA via een online formulier meer informatie over terugvinden. De NVWA is ook telefonisch bereikbaar via het nummer 0900-03 88.

Heb jij een vraag over voeding? Of over een andere consumentenkwestie? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Wil je over het onderwerp 
ethyleenoxide en terugroepacties meepraten? Dat kan onderaan dit artikel.

Bronnen: Foodwatch, NOS, NVWA, Standaard.de, Voedingscentrum

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!