Waarom worden er zo vaak levensmiddelen naar de winkel teruggeroepen vanwege ethyleenoxide? Restanten van het middel zijn de afgelopen tijd in vele tientallen producten aangetroffen. Wat is ethyleenoxide voor stof? En hoeveel kwaad kan het als je het binnenkrijgt?
Op 22 oktober bracht winkelketen Action de volgende productwaarschuwing naar buiten: “In overleg met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is besloten om uit voorzorg het product Innovit Vitamin D terug te roepen. Dit vanwege de mogelijke aanwezigheid van ethyleenoxide in een van de grondstoffen.”
Dit is slechts één van de vele terugroepacties uit het afgelopen jaar vanwege ethyleenoxide. Maar als je dit bericht leest, heb je nog geen idee of je risico loopt als je de stof wél binnenkrijgt. Wat is ethyleenoxide precies en wat is het gevaar voor de consument?
Sinds september 2020 volgen de productwaarschuwingen vanwege ethyleenoxide elkaar in rap tempo op. Het draaide in eerste instantie om partijen verontreinigd sesamzaad uit India of levensmiddelen waarin sesam was verwerkt. Sinds juni van dit jaar bleek ook johannesbroodpitmeel, een bindmiddel voor in snacks en ijsjes, vervuild met hetzelfde middel.
Ethyleenoxide wordt als bestrijdingsmiddel en desinfectiemiddel gebruikt en op gewassen als sesam gespoten ter voorkoming van schimmel en bacteriën. In India mag dit gebruikt worden. Via dat land kwam het ‘foute’ sesamzaad naar Europa en Nederland. Alleen is het in de Europese Unie niet toegestaan om voedingsmiddelen te behandelen met de stof.
Voor voedsel gelden in Europa namelijk strenge grenswaarden, waarop de NVWA toezicht houdt. Per kilogram product mag er maximaal 0,1 milligram ethyleenoxide op voorkomen. De Europese Commissie heeft, mede op aandrang van Foodwatch, bepaald dat alle voedselproducten met te veel ethyleenoxide uit de handel moeten in de Europese Unie. Dit verklaart waarom er zo vaak producten zijn teruggeroepen.
Voor mensen is ethyleenoxide giftig. Eet je een keer een voedingssupplement, ijsje of iets anders waar er meer van in zit dan is toegestaan? Dan word je gelukkig niet meteen ziek. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken: het gevaar neemt pas toe als je het meerdere jaren vrijwel dagelijks binnenkrijgt, weet het Voedingscentrum. Bij inname van grote hoeveelheden neemt het risico op het krijgen van kanker toe. Bij proeven op dieren zijn schadelijke effecten in de maag aangetoond.
Van ijsjes en thee, tot vitamine D en andere voedingssupplementen. Nu nog steeds worden producten teruggehaald vanwege de aanwezigheid van kleine hoeveelheden ethyleenoxide. Wil je weten welke terugroepacties er zijn? Kijk voor een overzicht op Productwaarschuwing.nl. Deze site houdt actuele productwaarschuwingen en terughaalacties bij.
Ook op website van de NVWA vind je recente veiligheidswaarschuwingen die de toezichthouder op de voedselveiligheid heeft uitgegeven. Via het nieuws op de Kassa-site houden we je ook op de hoogte van recente productwaarschuwingen, zoals deze meer recente over ethyleenoxide in artikelen:
Terugroepactie A. Vogel Urticalcin met vitamine D
Producten van Davitamon teruggeroepen wegens ethyleenoxide
Voedselwaarschuwing voor M&M’S Crispy en diverse producten Coop
Heb je als consument een vraag over voedselveiligheid? Je kunt er op de site van de NVWA via een online formulier meer informatie over terugvinden. De NVWA is ook telefonisch bereikbaar via het nummer 0900-03 88.
Het Voedingscentrum geeft antwoord op veelgestelde vragen over voeding.
Heb jij een vraag over voeding? Of over een andere consumentenkwestie? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!
Wil je over het onderwerp ethyleenoxide en terugroepacties meepraten? Dat kan onderaan dit artikel.
Bronnen: Foodwatch, NOS, NVWA, Standaard.de, Voedingscentrum
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Dit lijkt me een weer zo'n afleidingsmaneuver van kijk we zorgen voor voedselveiligheid want... Ondertussen zitten er nog altijd en steeds meer kwalijke stoffen in ons eten. Tal van E nummers die niet deugen. MSG (E621) en Aspartaam bv zijn gewoon giftig. Als je 8g (gewicht van 2 suikerklontjes) E250 binnen zou krijgen val je dood om (zit in elke knakworst). En dan wordt er ook nog onduidelijk gedaan over de ingrediënten. Zo gaan eerder genoemden bv vaak schuil onder onschuldig(er) klinkende schuilnamen zoals: De volgende toevoegingen bevatten altijd MSG: ve-tsin, mononatriumglutamaat, monokaliumglutamaat, monosodiumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, gehydroliseerd plantaardig eiwit, gehydroliseerd eiwit, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, natriumcaseinaat, sodiumcaseinaat, calciumcaseinaat, gist, gistextract, extract van plantaardig eiwit en sommige maisoliën De volgende toevoegingen zijn vaak bedoeld om MSG te verbloemen: moutextract, specerijenextract, moutaroma’s, bouillon, kunstmatige aroma’s, natuurlijke aroma’s, natuurlijke vlees of kip aroma, overige kruiden en specerijen, maltodextrine, sojasaus, verrijkt met eiwitten, gefermenteerd met eiwitten, citroenzuur, maissiroop en karamelaroma. De volgende toevoegingen zouden ook nog MSG kunnen bevatten: soja-eiwitten, soja-eiwitisolaat, soja-eiwitten uit tarwe, carrageen, enzymen, melkeiwitten, geconcentreerde wei, rijsteiwitten en havereiwitten. Ik durf niet te beweren dat ik ze hiermee allemaal heb genoemd.
Ja velen maken zich druk over corona maar, het eten word maar mee gerotzooid !!!! Als men goed groente en fruit eet hoeft men helemaal geen extra vitamine te nemen !! Wel als je natuurlijk een paar keer in de week naar de snackbar gaat !
De kwaliteit van ons groente en fruit is ook niet meer wat het was. Veel landbouwgrond is ondertussen uitgeput. Dus zoveel vitaminen en mineralen zitten er niet meer in. Tevens wordt ook met groente en fruit gerotzooid. Zo kan er bv "kleurstof" op gespoten worden om het er verser uit te laten zien om nog maar te zwijgen over het gebruik van pesticiden. Zelfs biologisch is niet altijd pluis. Heb ook tijden gedacht wat jij dacht. At minimaal 200gr groentemix per dag maar werd wel zo nu en dan ziek. Dat heb ik niet meer sinds ik mulivitaminen pillen ben gaan slikken.
Deze reactie is verwijderd door de redactie.
Ik gebruik Magnesium tabletten van Davitamon. Ook die werden teruggeroepen. Na een tijd kwamen ze terug in de handel. Dat is snel geld verdienen: eerst €12,00 voor 42 tabletten, nu €15,00 voor 30 tabletten. Ze slaan er dus zo wel een slaatje uit, na even van de markt te zijn verdwenen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!