Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tientallen reisorganisaties slepen overheid voor de rechter

04-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
justitia 1127

72 reisorganisaties spannen een rechtszaak aan tegen de overheid. De reden is dat zij het niet eens zijn met de wijze waarop de overheid reisadviezen vormgeeft. De reisorganisaties verwijten de overheid dat zij onjuiste reisadviezen uitdraagt.

Middels een rechtszaak verwijten de 72 reisorganisaties dat het huidige beleid rondom reisadviezen niet goed zou aansluiten bij de werkelijkheid. Zodoende is de eis dat het ministerie van Buitenlandse Zaken “betrouwbare reisadviezen” gaat uitdragen, aldus de organisaties. Daarbij refereren de organisaties naar vaccinatiestatus als invloed op het risico dat reizigers lopen. Onder de reisorganisaties zijn veel kleine en middelgrote bedrijven die gespecialiseerd zijn in verre reizen.

De eis van de organisaties

De woordvoerder namens de reisorganisaties geeft aan: "Wat Nederlandse reizigers van het demissionaire kabinet verwachten is per direct actuele, eerlijke en betrouwbare reisadviezen." Volgens de organisaties heeft het ministerie aangegeven te streven naar een plan, mogelijk in november. De reisorganisaties lieten daarbij weten dat die termijn te lang duurt. Volgens de reisorganisaties zal later in de week een dagvaarding volgen.

“Situatie kan snel verslechteren”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de oranje reisadviezen bij veel landen buiten Europa, goed onderbouwd zijn. De woordvoerder vertelt daarbij dat in die landen de situatie snel kan verslechteren met lokale maatregelen zoals quarantaine als gevolg, zoals eerder is gebeurd bij een aantal landen.

Het moet wel veilig kunnen

De woordvoerder laat weten dat het ministerie begrip heeft voor de wens om weer naar verre bestemmingen te reizen, maar dat het wel eerst veilig moet kunnen voor zowel de reizigers als het Nederlandse volk. Daarbij benoemt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de overheid momenteel werkt aan een plan om het coronabeleid toekomstbestendig te maken. Bij dat plan zijn meerdere ministeries betrokken. 

Op de vraag wanneer dat plan klaar is, geeft de woordvoerder aan: "Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat de wijzigingen exact zullen inhouden en ook niet wanneer deze wijzigingen zullen worden doorgevoerd." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!