Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tientallen jongeren hebben dwarleasie door lachgas

25-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
lachgas 930
In Nederland hebben tientallen jongeren de afgelopen twee jaar een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen door het gebruik van lachgas. Dat bevestigt neurologe Lucille Dorresteijn van het Medisch Spectrum Twente na een bericht van RTL Nieuws.
Het zijn er zeker 64, maar waarschijnlijk nog meer. De jongste was 17 jaar oud, de oudste 30. Lucille Dorresteijn is betrokken bij de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Die heeft 78 ziekenhuizen benaderd en kreeg antwoord van 42. Daar waren 64 jongeren met een dwarslaesie door lachgas behandeld.

Gebruik is 'heel normaal'

Lachgas is heel normaal voor jongeren. Dorresteijn: "Bij schoolfeesten staat een tank met lachgas. Dat mogen ze gewoon nemen. Waar zijn we mee bezig? Het maakt me boos. We weten wat alcohol en drugs doen bij een jong brein in ontwikkeling, maar van lachgas weten we het niet."
Wie lang en veel lachgas gebruikt, kan een tekort aan vitamine B12 oplopen. Dat kan op den duur de zenuwen in onder meer het ruggenmerg beschadigen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!