Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Tienduizenden huurders in onzekerheid over ‘levensgevaarlijke’ cv-ketel van Agpo Ferroli

6 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Ferroli
Woningcorporaties laten tienduizenden huurders in grote onzekerheid verkeren door de ‘levensgevaarlijke’ cv-ketels van Agpo Ferroli in hun woningen niet op korte termijn te vervangen. Deze kunnen spontaan in de brand vliegen. Het gaat om ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum voor 2011. In ons land zijn circa 150.000 van deze apparaten geïnstalleerd in vooral huur- en nieuwbouwwoningen.
De corporaties gaan heel verschillend om met dit probleem. Zo besloot woningcorporatie Parteon al in 2015 uit voorzorg alle cv-ketels van Agpo Ferroli te vervangen na een heftige woningbrand veroorzaakt door een cv-ketel van dit merk. Vestia daarentegen is dat voorlopig niet plan. Terwijl er twee jaar terug een verdachte ketelbrand was in een van hun huurwoningen. Het pand brandde volledig uit. Vestia geeft aan: ,,Zodra wij uitsluitsel krijgen dat deze ketels daadwerkelijk onveilig zijn acteren wij direct. Tot die tijd vertrouwen wij op de expertise van onze contractpartij”.   Ook woningcorporatie Ymere neemt geen maatregelen. Bij goed onderhoud zou dit volgens haar website niet nodig zijn.
Veel ketels slecht onderhouden
De onderhoudsbedrijven waar veel corporaties bij zijn aangesloten, blijken eveneens verschillend te denken over de noodzaak van vervangen. Breman dringt bij haar klanten aan op vervanging, terwijl Feenstra aangeeft dat bij goed onderhoud geen calamiteiten kunnen ontstaan. Kassa ontdekte alleen dat veel ketels niet goed onderhouden zijn, waardoor het risico op een woningbrand nog groter is.
Techniek Nederland, de brancheorganisatie van installatiebedrijven dringt er vanavond in de uitzending van Kassa op aan dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) snel duidelijkheid geeft over wat er nu moet gebeuren.
Problemen met warmtewisselaar
Drie weken geleden besteedde Kassa voor het eerst aandacht aan deze cv-ketels naar aanleiding van een recente woningbrand in Amsterdam. Een dag na deze uitzending was het weer raak in Zoetermeer.
De problemen ontstaan als de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Hierdoor heeft warmtestuwing in de verbrandingskamer (warmtewisselaar) plaats en smelt de aluminium behuizing. Goed onderhoud kan deze problemen volgens installateurs niet voorkomen omdat monteurs niet goed bij dit onderdeel kunnen. Naarmate de ketels ouder worden, neemt het risico op brand alsmaar verder toe.
‘Ketel uit tijdens de nacht’
Breman stelt: ‘De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen’. Volgens technisch onderzoeker Peter Coppes en emeritus hoogleraar Ben Ale moeten alle 150.000 cv-ketels zo snel mogelijk vervangen worden. Ze zijn volgens de deskundigen levensgevaarlijk. Zij adviseren gebruikers om de ketel tot die tijd uit te schakelen tijdens de nacht en bij het verlaten van de woning.
Fabrikant Ferroli blijft volhouden dat deze ketels geen brandgevaar kunnen opleveren mits ze goed onderhouden worden. Van woningbranden zouden de fabrikant en de NVWA niet op de hoogte zijn geweest tot de uitzending van Kassa.
Heb jij ook een probleemketel?
Bekijk hier of jij ook een probleemketel hebt.

Meer over:

agpo ferroli

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

avatar
Johannez Veder27 mei 2019 - 9:33

Ook ik heb een dergelijke ketel, Amersfoortse de Alliantie daar verantwoordelijk voor gesteld schiftelijk en aangetekend. Echter de Alliantie verkiest het niet te antwoorden. Ook vragen door Sandra Beckerman in de 2e kamer aan verantwoordelijke minister, die vind het geen probleem. Dus wij kunnen letterlijk  verbranden. De Europese regelgeving zegt dat hier sprake is van een wanprestatie en het contract per direct opgezegt kan worden. Bij brandweer geweest, wilden niets doen. Ook bij politie geen gehoor. Slecht 3 jarig onderhoud wat door directeur van onderhoud bedrijf gezegt is dat hij zijn handen in het vuur steekt daar onderhoud overal perfect uitgevoerd is, bij ons zit kijkglas er zelfs nog in. Die man zou dus verbrande handen moeten hebben.

avatar
Expansievat7 apr 2019 - 11:40

Koop je troep, dan krijg je troep.
Woningstichtingen willen graag voor een dubbeltje op de eerst rang zitten, dus daar worden nooit Mercedes ketels geplaatst.. Goedkope zooi, en per 1000 aangeschaft nog goedkoper.En ook de prijs voor het onderhoud wordt "scherp uit-onderhandeld", dus deze werkzaamheden worden daar ook op aangepast ( zo min mogelijk, zo weinig mogelijk, door zo goedkoop ( en jong)  mogelijk personeel met zo min mogelijk dure scholing )
En particulieren zijn ook dol op AWB, Remeha Tzerra en Agpo Ferolli ketels, want lekker goedkoop.  
Maar hoe veel kwaliteit kun je verwachten van een ketel van € 690 ??     die prutsapparaten wegen 25 kilo !!De wanden van de verbrandingskamer zijn zo kun als een chocoladereep-wikkel, met een flintertje isolatie ertegen als "bescherming"
Het rare is wel dat firma's als Feenstra en Breman vroeger in die dingen grossierden, en Breman nu adviseert ze toch maar weer snel te vervangen.
Warmtewisselaars zijn aan de onderzijde NIET te onderhouden, want onbereikbaar. 

avatar
liadegroof7 apr 2019 - 11:31

Wat betreft de Megastar ketel dan????want die wordt niet genoemd ..........

avatar
ijsvogel7 apr 2019 - 10:29

Ik woon in een appartement met 80 andere kwetsbare ouderen. Wij hebben allemaal de ketel van AGPO Ferroli nl. de Econpact. Ik heb n.a.v U vorige uitzending al contact met de woningstichting gehad. En Ja, ze waren er van op de hoogte. Ze zouden aan iedere bewoner een brief sturen. Die is er niet gekomen. Als hier bij de oudjes brand uitbreekt dan is het leed niet te overzien. Ze kunnen niet snel weg komen. Enkele bewoners hadden de uitzending ook gezien. Als ik het een bewoner vertel van de brandbare ketels en zeg haal de stekker eruit als je niet thuis bent, dan zeggen ze het valt wel mee. Ook een medewerker van Feenstra die ik trof zei we onderhouden de kachels heel goed. Dan zeg ik dat zal wel, maar waar de brand begint kun je niet bij. ze geloven het niet. Zelf is mijn woning al eens in de brand  gevlogen door een ontploffende TV. Ik weet was het is om alle  spullen van emotionele waarde te verliezen. En zit niet op een tweede te wachten. Wat kan ik doen!!

1 Reactie
//mijn.bnnvara.nl/avatar/73344c9ab5e1c4311ea24abf623488408b06758667e04f7b99871c415c546165.png
henkdaalder11 apr 2019 - 0:42

Samen met de andere bewoners geld bij elkaar leggen voor een inspectie door een ander onderhouds bedrijf.
Laat die een  van de ketels onderzoeken, of die volgens de normen van de fabrikant is onderhouden, schoongemaakt en weer goed is dicht gekit.
Zo niet, dan heb je bewijzen in handen om de woningstichting onder druk te zetten dat bij alle ketels goed te laten doen.

avatar
henkdaalder6 apr 2019 - 21:10

Beste Kassa redactie, jullie overdrijven. En je zaait nodeloos paniek/
Het maakt mij niet uit dat je alleen een Italiaans bedrijf kapot probeert te maken, ten gunste van Nederlandse CV ketel fabrikanten.

Maar doe iets waar gebruikers van deze ketel WEL iets aan hebben

ALS deze ketel goed is onderhouden, en DUS de warmtewisselaar goed schoongemaakt. Dan zijn ze niet onveilig.
Jullie zaaien nu alleen maar paniek met uitspraken als "hij moet uit s'nachts of als je weg gaat" Dat is overbodig en onnodig paniekzaaierij.
Die ketels deden het meer dan 10 jaar goed. En soms raken ze te vervuild, dat ze doorbranden.

Nee, die warmtewisselaar moet schoon zijn, ipv verstopt.
DUS geef je instructies hoe gebruikers kunnen controleren of dat schoon genoeg is.
Zet daar die knappe paniekzaaier Koppes eens op.
Dan kunnen kijkers met die specifieke ketel zelf beoordelen of ze veilig zijn

Waarom heeft meneer Koppes nog niet uitgezocht waarom de ene ketel vervuild raakt en de andere niet?

Een simpele test
- Zet de ketel even uit, door de stekker uit het stopcontact te halen
- haal de buitenmantel er af
- Is het kijkvenster vervangen door een afdekplaatje? Zo nee, laat dan een goed onderhouds bedrijf dekel alsnog een grondige onderhoudsbeurt geven, inclusief het grondig schoonmaken van de warmte wisselaar
- Of eis dat bij de verhuurder, met de boodschap dat hij niet volgens de eisen van de fabrikant is onderhouden (dat kijkvenster hoort te zijn vervangen door een metalen plaatje)

- Zoja, dat afdekplaatje zit er op
Controleer dan of de warmtewisselaar goed schoon is in de linker bovenhoek.
Hoe je dat controleert, dat vereist precieze instructies van meneer Koppes.
Of de fabrikant
Of een onderhoudsbedrijf met hart voor de klant

Zet de buitenkant weer op, en doe de stekker in het stopcontact4 Reacties
avatar
[verwijderd]7 apr 2019 - 10:25

Deze opmerking is verwijderd

//mijn.bnnvara.nl/avatar/73344c9ab5e1c4311ea24abf623488408b06758667e04f7b99871c415c546165.png
henkdaalder7 apr 2019 - 10:37

Beste Spikkel, ik zeg toch niet dat je de huurder verantwoordelijk moet maken?
Wel geef ik een aanpak, waarmee Kassa de huurder een instrument geeft om zelf wat meer controle te krijgen
- heb je z'n type ketel
- controleer of het onderhoud gebeurt volgens de fabrieks instructies, die zijn er namelijk, ook voor de ketel gebruiker, om de onderhoudsmonteur te controleren
- vraag dan onderhoud als dat kennelijk niet goed is gebeurd.
- En, aangezien dat onderhoud kennelijk lang niet overal serieus genoeg gebeurt, maak dan lawaai.
Maar niet op de paniekzaai methode zoals Kassa doet, maar op een vertrouwen wekkende manier, waar de huurder wat meer controle krijgt

avatar
liadegroof7 apr 2019 - 11:33

ben jij de plaatser of werkzaam bij deze ketelfabrikant??????

avatar
misterzuinig7 apr 2019 - 12:46

Hoe dan ook, is goed onderhoud cruciaal voor de veiligheid van CV-ketels. Om helemaal veilig te zijn, zou de CV-ketel helemaal niet meer in huis moeten, maar in een geïsoleerde uitbouw aan de buitenkant van de woning geplaatst moeten worden.