Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tienduizenden diabeten wachten al jaren op vergoeding glucosesensoren

26-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  

Zo’n 50.000 diabeten krijgen geen vergoeding voor sensoren om bloedglucose te meten. Terwijl uit onderzoek blijkt dat daar hun gezondheid en kwaliteit van leven mee verbetert. De uitzending van Kassa en de actie van Sensorvergoeding.nl zijn aanleiding voor D66 en onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten om moties in te dienen. GroenLinks gaat Kamervragen stellen.

De sensoren kunnen de hele dag door glucosewaarden meten. Daarmee krijgen diabeten meer informatie over hun ziekte dan door enkele keren per dag glucose te meten met het ouderwetse vingerprikken. Zo kan de ziekte beter in de gaten worden gehouden. Er zijn twee varianten: Flash Glucose Monitoring (FGM) en het duurdere Continuous Glucose Monitoring (CGM).

Betrouwbaar alternatief

De duurdere variant van zo’n 4000 tot 5000 euro per jaar kan gebruikers met een alarm waarschuwen als hun glucosewaarde te hoog of te laag wordt. Ook kan deze gekoppeld worden aan een pomp die automatisch insuline pompt wanneer nodig. Het goedkopere FGM kost zo’n 1600 per jaar, maar registreert alleen de glucosewaarden. FGM is sinds 2014 in Nederland verkrijgbaar, CGM al langer.

Uit onderzoek gedaan door de Isala Klinieken in Zwolle blijkt dat FGM een betrouwbaar alternatief is voor vingerprikken. Het gebruik zorgt voor minder hypo’s, minder ziekenhuisopnames, minder ziekteverzuim en een verbeterde kwaliteit van leven.

Ongekeurde apparaten uit China

Beide sensoren worden nu voor een beperkt aantal patiënten vergoed. Het gaat daarbij onder meer om kinderen, zwangere vrouwen en mensen die hun diabetes moeilijk onder controle krijgen. In totaal gaat het om zo’n 30.000 tot 52.000 mensen. Maar volgens Diabetes Vereniging Nederland (DVN) zijn er nog eens zo’n 50.000 diabeten die baat hebben bij de sensoren. Ook de Diabeteskamer Nederland van gespecialiseerde internisten pleit voor een bredere vergoeding, maar voorlopig enkel van de goedkope variant. Een volledige reactie van de Diabeteskamer vind je hieronder.

Maar ook bij het duurdere CGM zijn volgens DVN en Sensorvergoeding.nl problemen. Die worden door ziekenhuizen verstrekt, maar zij krijgen daar van zorgverzekeraars te weinig geld voor stelt DVN. Daardoor krijgt nu niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt de sensor. De behoefte onder diabeten is zelfs zo groot dat ze ongekeurde apparaten uit China bestellen. Daarmee kan de FGM worden omgevormd zodat die toch een alarmfunctie heeft. Probleem is dat het niet zeker is dat het Chinese apparaat de goede glucosewaarden meet.

Vergoeding

Zorgverzekeraars zeggen nu wel toe dat kinderen die FGM vergoed krijgen, die vergoeding voortaan ook na hun 18e krijgen. Dat was volgens DVN een groot probleem omdat het juist van je 18e tot 25e lastig is om je diabetes te managen. De CGM moet volgens de regels echter nog steeds worden ingeleverd op je 18e.

Orietta Koster en Loes Heijmans van Sensorvergoeding.nl strijden al langer voor ruimere vergoeding. Eerder boden ze hiervoor al een petitie met 50.000 handtekeningen aan bij de Tweede Kamer. Nu roepen ze organisaties die zich bezighouden met diabetes op zich te scharen achter hun statement, dat luidt: "Alle glucosesensors, zowel CGM als FGM, moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met insulineafhankelijke diabetes. Er moet vrije keuze zijn: de behandelend arts kiest samen met de patiënt voor de sensor die het beste bij de situatie past."

Het Zorginstituut Nederland beoordeelt of zorg uit het basispakket vergoed moet worden. Het instituut geeft aan nog niet te weten of FGM voor andere groepen mensen met diabetes 1 of 2 voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk. Momenteel zijn zij dat aan het beoordelen. Hun volledige reactie vind je hieronder.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!