Kassa

Thuiswerken vermindert stikstof- en CO2-uitstoot

27-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
thuiswerken werk 1127
Wanneer een deel van de Nederlanders het thuiswerken na de coronacrisis voortzet, scheelt dat jaarlijks al snel enkele miljarden kilometers aan woon-werkverkeer. Als 12 procent van de werkende bevolking anderhalve dag meer vanuit huis werkt dan voorheen, wordt ook een stuk minder CO2 en stikstof uitgestoten. Onderzoeksbureau CE Delft schat de klimaatwinst op 353.600 ton aan vermeden uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Dat staat gelijk aan 150.000 retourvluchten tussen Amsterdam en New York, meldt Natuur & Milieu.

In 2019 stootte Nederland 182,5 miljoen ton aan broeikasgassen uit, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vermindering in het doorgerekende scenario zou daarmee neerkomen op bijna 0,2 procent van het totaal. Naast CO2 scheelt al het thuiswerken aardig wat stikstofuitstoot. Auto's die op benzine of diesel rijden, stoten namelijk stikstofoxiden (NOx) uit. Die uitstoot door het wegverkeer kan met 4,8 procent verminderen (632 ton) als het scenario werkelijkheid wordt.

Ook zien de onderzoekers andere voordelen. Anderhalve dag meer thuiswerken scheelt volgens de berekeningen namelijk opgeteld 78 miljoen uur aan reistijd en 1,7 miljard euro aan kosten. Op de arbeidsproductiviteit zou vanuit huis werken ook een positief effect hebben. Kortom: thuiswerken loont, voor werknemers, werkgevers en het klimaat. Dat stelt directeur programma's Rob van Tilburg van Natuur & Milieu vast. De organisatie hoopt dat de overheid en werkgevers mensen zullen stimuleren om vaker thuis te werken. Zo kunnen groene sprongen voorwaarts worden gemaakt, aldus Van Tilburg.

Waar komt die 12 procent vandaan?

De 12 procent van de beroepsbevolking uit de inleiding is niet uit de lucht gegrepen. 12 procent van de ondervraagde werknemers gaf in een enquête van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid in april aan te verwachten ook na de crisis meer thuis te blijven werken dan voor de virusuitbraak. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!