Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Thuiswerken komt werknemer duur te staan

28 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thuiswerken werk 1127
Per dag kost het een werknemer gemiddeld twee euro per dag om thuis te werken. Op jaarbasis kan dat bedrag oplopen tot honderden euro's, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Door de uitbraak van het coronavirus wordt er een stuk meer thuisgewerkt. 
Het Nibud heeft kosten als de kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving van het bureau en stoel allemaal meegenomen in de berekening. De uitgaven komen bovenop het extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Bij een vijfdaagse werkweek is een werknemer maandelijks ruim 40 euro kwijt. Op jaarbasis gaat het volgens het instituut al gauw om 440 euro.

Kostenvergoeding

Het Nibud raadt werknemers aan om met hun baas te overleggen of ze voor de extra kosten een vergoeding kunnen krijgen. Bij de belastingaangifte kunnen deze kosten niet worden afgetrokken. Wel kunnen werkgevers bepaalde kosten onbelast vergoeden via de werkkostenregeling.
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) maakte vorige week bekend dat Nederlanders ook na de coronacrisis verwachten vaker thuis te blijven werken. Aan het begin van de crisis gaf een kwart van de thuiswerkers aan dat ze daar mee door willen blijven gaan. De afgelopen twee maanden nam dat percentage toe tot 45 procent. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar