Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Thuistips in tijden van corona

21-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
Beginnen de muren al op je af te komen na een week thuisisolatie? En weet je van gekkigheid niet meer wat je moet doen? Als jij de wereld niet meer in kan, dan brengen wij die wereld toch naar jou. Online, welteverstaan.
Dit is bij uitstek een tijd om te doen wat je al heel lang wilde doen maar waar je nooit aan toe kwam. Je tijd nuttig besteden. De tijd om nieuwe hobby’s te beginnen, online cursussen te gaan volgen, al die ongelezen boeken nu eindelijk eens te lezen. En om actiever te worden op de social media en op die manier je contacten aan te halen.

Onderwijs

Als je jezelf wat wilt bijscholen of wil verdiepen in nieuwe onderwerpen is er online veel te vinden. Kijk bijvoorbeeld op www.webwijzer.nl  waar heel veel links zijn te vinden over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld naar de boeiende en openbare colleges van Nederlandse hoogleraren op www.universiteitvannederland.nl.  Ook over het ontstaan van het coronavirus bijvoorbeeld.

Lezen en luisteren

En als je het lezen moe bent, maar nog wel de fraaiste boeken tot je wil nemen, kun je terecht bij 3600 audioboeken van de openbare bibliotheek. En voor wie nog geen lid is van de bieb maar wil kennismaken is een beperkte selectie nu gratis toegankelijk. Ook leuk voor de kinderen.

Films

Met z’n allen filmpie kijken, dat lukt even niet. Of nee, toch wel, met de app Netflixparty kun je tegelijkertijd op verschillende plekken dezelfde film of serie kijken en daarover chatten met elkaar. Heb je wel een abonnement op de streamingdienst voor nodig natuurlijk.
Verschillende internet/tv-providers laten klanten een maand lang gratis kijken naar Film1, waarop de hele dag speelfilms worden gedraaid. Bij KPN en VodafoneZiggo loopt de actie tot 13 april.
Voor films met wat meer inhoud. Het afgelaste Movies That Matter Festival stelt een aantal topfilms online beschikbaar tegen een kleine vergoeding.
En op de site van het documentaire-festival IDFA kun je zo’n 500 binnenlandse en buitenlandse documentaires gratis bekijken .

Concerten

Dat concert waar je naar toe zou gaan, maar werd afgelast. Daar kun je toch meemaken, voor niks, vanuit je luie stoel. De Nederlandse band De Kik bijvoorbeeld gaf zaterdag 14 maart al een thuisconcert op Facebook en doet dat 21 maart weer.
De wereldberoemde Italiaanse pianist Ludovico Einaudi – onder meer bekend van zijn filmmuziek (Intouchables) - zou komende week in Nederland optreden, maar mag voorlopig zijn huis niet uit. Op zijn Instagram geeft hij nu thuisconcerten, zoals afgelopen woensdag. Hou z’n instagrampagina in de gaten voor een nieuw live-concert dat hij kort van tevoren aankondigt.
Onder het motto #Togetherathome heeft Chris Martin van Coldplay eerder deze week een thuisconcert gegeven en anderen uitgenodigd hetzelfde te doen.
John Legend nam de uitdaging aan en deed een dag later hetzelfde.
En kijk eens wat voor geniale oplossing het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft gevonden om toch gezamenlijk de 9de van Beethoven (Alle Menschen werden Brüder) te spelen. www.rotterdamsphilharmonisch.nl

Meer dan 600 concerten van het Berliner Philharmoniker zijn gratis te beluisteren en te bekijken in het digitale archief  van dit wereldberoemde orkest. Op de website kun je doorklikken voor gratis toegang tot de digitale concerthal voor 30 dagen. Registreren kan tot 31 maart.
En ons eigen Concertgebouworkest, ook behorend tot de top van de wereld, streamt op de dagen dat er een concert zou plaatsvinden prachtige concerten uit het recente verleden. Onder meer op vrijdag 3 april De Mattheus Passion. En ook daar is een deel van het rijke archief gratis te bewonderen. Kijk daarvoor op www.concertgebouworkest.nl.

Musea

We kunnen nu niet naar het museum maar we kunnen wel virtueel een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Rijksmuseum en de grote meesterwerken zoals De Nachtwacht en het Melkmeisje bewonderen via artsandculture Google. Ook het Van Gogh museum is daar te vinden  en heel veel meer topmusea van over de hele wereld. Voor de beste beleving download je de app in de Appstore of Google Play. Het Rijksmuseum heeft trouwens ook een eigen site waar je je eigen tentoonstelling kunt samenstellen uit de omvangrijke collectie.
En wil je zelf een kunstwerk maken, kijk dan eens op deze site.

Spelletjes

Natuurlijk het leukste als je níet alleen thuis zit, maar zelfs dan kan het. Bijvoorbeeld met de (gratis) app HouseParty , die het mogelijk maakt om te chatten en spelletjes te spelen met vrienden tegelijk. Te vinden in de Appstore en Google Play.
Wie gek is van gratis online spelletjes kan kijken op www.spelletjes.nl waar er 20.000 staan voor jong en oud. Spelletjes.nl zegt dat die dagelijks worden aangevuld.
En wie misschien wat meer vertrouwd is met spelletjes als rummikub, bridge en sudoku, krijgt handige tips op Seniorweb.

Thuis sporten

En wie na al dat cultuursnuiven vanuit z’n luie stoel even in beweging wil komen kan de trap op en neer lopen of zichzelf opdrukken. Maar je kunt ook een gratis fitness-app downloaden, die je een duidelijk programma geeft voor het thuisporten. De app Seven bijvoorbeeld, maar zo zijn er vele andere voorbeelden te vinden. Let wel even op, sommige lijken gratis, maar zijn dat niet.  Bij Seven kun je gebruik maken van de gratis versie, maar als je alle workouts wil , moet je een abonnement nemen.  In de Appstore en Google Play.
En wie zich afvraagt wat hij aan moet met die overdaad aan gehamsterde wc-rollen, kijk maar eens op het instagramaccount  van Arie Boomsma.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!