Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Thuistest ingezet tegen baarmoederhalskanker

18-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
laboratorium_01.jpg
Nederland kent een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar om de preventie te verbeteren krijgen vrouwen de gelegenheid een thuistest uit te voeren. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Welzijn vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.
Uitstrijkje
Vrouwen krijgen vanaf hun 30e levensjaar iedere 5 jaar een oproep om bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken. Daarbij wordt een beetje weefsel van de baarmoederwand gehaald voor preventief gynaecologisch kankeronderzoek. De Gezondheidsraad drong er eerder al op aan om vrouwen die niet reageren op de oproep, een test op te sturen waarmee ze thuis aan de slag kunnen.
Opsturen
De uitslag van de thuistest is overigens niet meteen bekend. Vrouwen moeten het zelf afgenomen weefsel opsturen naar een laboratorium. Wordt er geen HPV gevonden, dan is verder onderzoek niet nodig. Is HPV aanwezig, dan moeten vrouwen alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts.
Baarmoederhalskanker
,,Ondanks het goede bevolkingsonderzoek krijgen jaarlijks nog steeds ruim 700 - vooral jongere - vrouwen baarmoederhalskanker en sterven er rond de 200 aan deze ziekte'', aldus Schippers. ,,Nu krijgt 77 procent van de doelgroep eens per 5 jaar een uitstrijkje, maar de helft van de gevallen van baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen die nooit, of niet regelmatig zijn gescreend.''
Geïnfecteerd met HPV
Voor vrouwen die wel op de oproep voor een uitstrijkje reageren, verandert er ook wat. Bij de uitslag krijgen zij in de toekomst te horen of ze geïnfecteerd zijn met een hoogrisicotype van HPV (hrHPV). Tot nu toe onderzocht de huisarts het uitstrijkje op afwijkende cellen, wat een voorstadium van baarmoederhalskanker kan zijn.
Risicofactor
Omdat baarmoederhalskanker vrijwel altijd vooraf wordt gegaan door een hrHPV-infectie, is het volgens de minister slimmer om ,,naar deze risicofactor te kijken in plaats van het latere stadium van celafwijkingen''. Volgens Schippers voorkomt deze methode jaarlijks 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!