Kassa

Thuissporttips voor heel thuiszittend Nederland

23-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
thuis sport 1127
Daar zit je dan met je goede gedrag: thuis met een hamstervoorraad aan eten en de tv aan voor al het coronanieuws. Maar deze bizarre tijd betekent niet dat jij een vrijbrief hebt wat betreft lichaamsbeweging. Sporten is nu heel belangrijk, want sporten verstevigt het immuunsysteem en houdt zodoende virussen langer op afstand. Maar hoe doe je dat nu de sportscholen en -clubs dicht zijn en je zoveel mogelijk binnen moet blijven? Kassa deelt sporttips waarmee jong én oud thuis aan de slag kan!

Hoeveel beweging heb je nodig?

Het advies van het Voedingscentrum luidt om minstens een uur per dag aan matige of zwaar intensieve inspanning te doen, zoals stevig wandelen of fietsen, en om drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals krachttrainingen of balansoefeningen. Maar door de coronamaatregelen zal je al snel niet aan de bewegingsrichtlijnen voldoen. Wat extra beweging is dus wel op zijn plek. Wie thuiswerkt, moet te veel stilzitten voorkomen. Je kunt jezelf hieraan herinneren door ieder halfuur een wekker te zetten en dan een paar oefeningen te doen, even je benen te strekken of te gaan planken.

Stoel-yoga

Voor de wat oudere doelgroep of mensen die slecht te been zijn is de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) vanaf donderdag 19 maart met online yogalessen gestart, genaamd 'Stoel-yoga met Monique'. Elke dag kun je op de Facebookpagina van de ouderenbond live lessen volgen.

BVSC’s binnen bootcamp

Ook de BVSC (de BNNVARA Sport Combinatie), die je elke welkdag in De Nieuws BV op NPO Radio 1 bijpraat over het belangrijkste sportnieuws, deelt op het Instagram-kanaal van De Nieuws BV een aantal thuissporttips. Zo vind je er onder andere tips van sportarts Guido Vroemen en voormalig schaatskampioen Erben Wennemars. Op deze manier heb je sporttips van professionals en deskundigen binnen handbereik.

Volg sportadviezen van de sportschool op

Omdat fitnessketen Basic Fit de deuren heeft gesloten, biedt het leden nu via een app een programma aan om thuis te sporten. Zo kun je met een stapel boeken in een rugzak al een hele hoop oefeningen doen. Ook fitnessketen Fit For Free is de komende weken elke dag bezig om leden thuis aan het sporten te houden met woonkamer-workouts, live workouts en instructievideo’s via de website, sociale media en hun nieuwe app.

Bekijk instructievideo’s van sportcoaches

Op Instagram en op YouTube zijn talloze video’s te vinden waarin sportcoaches je uitleggen hoe je oefeningen kunt doen, zoals de gratis yogalessen van Yoga With Adriene op YouTube en de sportlessen van Arie Boomsma op Instagram. Vaak leggen dit soort coaches oefeningen uit in zogeheten ‘sets’, zodat je niet elke keer een nieuwe oefening hoeft op te zoeken, maar een aantal oefeningen gelijk achter elkaar kunt doen. Zo behaal jij het maximale uit je thuis-workout!

Doe mee aan de corona-challenge of de #StayAtHomeChallenge

Op sociale media zijn allerlei initiatieven opgezet om mensen alsnog voldoende te laten bewegen. Zo worden leden van voetbalvereniging Excelsior’31 uit Rijssen uitgedaagd voor een ‘corona-challenge’. Leden worden opgeroepen om de komende weken online mee te doen aan allerlei opdrachten. Deze week is de opdracht om met iets anders dan een voetbal hoog te houden en dat vast te leggen. Ook andere verenigingen omarmen dit initiatief.
Daarnaast is er ook de zogenaamde #StayAtHomeChallenge op Instagram. Hierop gaan veel sporters uitdagingen aan. Dit is niet alleen geinig om te zien, maar je kunt er ook zelf aan meedoen! Zo is thuissporten een stuk leuker. Hieronder zie je het voorbeeld van profvoetballer Matthijs de Ligt.

Is naar buiten gaan nog een optie?

Voor wie normaal veel naar de sportschool of de sportclub ging, zijn de opties nu een stuk beperkter. Ook voor hardloopgroepen is buiten sporten niet al te eenvoudig meer, want je moet voldoende afstand houden tot elkaar. Daarnaast wordt het aanraden van sporttoestellen op openbare plekken afgeraden. Daarom zullen de mensen die binnensporten niet zo zien zitten, zich afvragen: ‘kan het kwaad; een hardlooprondje of wandeling in de buitenlucht?’ In Italië en Spanje is het op dit moment al verboden, maar in Nederland nog niet - ook al roept Natuurmonumenten vanwege de drukte op niet te gaan wandelen in hun natuurgebieden. Je kunt dus nog wel naar buiten voor wat beweging en een frisse neus, zolang je voldoende afstand houdt van je medemens en je je aan de andere adviezen van ‘social distancing’ houdt.
Heb jij thuissporttips voor anderen? Deel ze onder dit artikel!
Bron: Volkskrant, Voedingscentrum
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!