Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Thuis de bloeddruk meten
22-04-2006
•
leestijd 2 minuten
•
293 keer bekeken
•
Overal kun je ze tegenwoordig kopen – bloeddrukmeters. Maar is het wel verstandig om zelf je bloeddruk te meten en welke meter moet je dan kopen?
Ans van Drenth, als arts verbonden aan de Hartstichting, vindt het een goede zaak dat mensen zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid. Niet iedereen hoeft meteen de bloeddruk te gaan meten. Maar vooral voor mensen die medicijnen krijgen tegen hoge bloeddruk of die aan het lijnen zijn om de bloeddruk omlaag te krijgen, kan het handig zijn om zo nu en dan zelf de bloeddruk te meten. Dan krijg je meteen een extra beloning voor het lijnen, zegt mevrouw van Drenth.
De ouderwetse bloeddrukmeters met een pompje en een stetoscoop zijn bijna uit de schappen verdwenen. Het is nu allemaal digitaal, wat de klok slaat. De manchetten pompen zichzelf op en stoppen precies op het goede moment, waarna de meting plaats vindt van boven
-/> en onderdruk.
Er zijn twee typen: meters waarbij de manchet om de
pols/> gaat en meters met een manchet om de bovenarm. Volgens van Drenth hebben de laatste de voorkeur – die zijn het minst gevoelig voor fouten bij het aanbrengen van de manchet en leveren dus een betrouwbaarder resultaat op.
De British Hypertension Society heeft een testprotocol voor bloeddrukmeters dat internationaal erkend wordt. De Hartstichting beveelt aan om meters te kopen die volgens dat protocol zijn getest. Dat zijn bijv. de Omron MX3
-/>plus (die wij voor € 59.99 kochten bij de Kijkshop) en de Microlife BP 3AC1
-/>1 (die voor € 89.95 te koop is bij o.m. Media Markt,
Han/>dyman en bij apotheken).
Dat wil niet zeggen dat andere bloeddrukmeters waardeloos zouden zijn. Het is wel verstandig om uw bloeddrukmeter een keer mee te nemen naar uw huisarts en daar een meting te verrichten en die te vergelijken met de meting met de bloeddrukmeter van de arts. Als er dan een verschil blijkt, dan kunt u daar in de toekomst rekening mee houden bij de beoordeling van uw eigen meetresulaten.
Informatie die de Hartstichting geeft over bloeddrukmeters vindt u hier.
Informatie over de tests van de British Hypertension Society vindt u hier.
Informatie die de Hartstichting geeft over bloeddrukmeters vindt u hier.hier
Informatie over de tests van de British Hypertension Society vindt u hier.hier
Dat er tijdens een live uitzending wel eens wat mis kan gaan bleek toen we de Microlife BP 3AC1-1 bloeddrukmeter uitprobeerden en deze het niet goed deed. De meter bleek per ongeluk ingesteld op een drievoudige meting in plaats van een enkelvoudige meting, waardoor hij niet het gewenste meetresultaat gaf. Hij was dus niet van slag, zoals door mevrouw Van Drenth werd gesuggereerd en het lag ook niet aan de batterijen!