Consumenten gooien producten weg waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dat klinkt logisch, toch? Maar dat is tevens een van de redenen waarom in Nederland een gemiddelde consument jaarlijks zo’n 50 kilo goed voedsel weggooit. Wageningen University & Research onderzocht daarom het effect van verschillende termen die gebruikt worden om de houdbaarheid aan te geven op voedselverspilling in huishoudens.
Aan het onderzoek hebben 86 consumenten deelgenomen. Het onderzoek is uitgevoerd in een experimentele setting. Wat blijkt, respondenten gooien gemiddeld 39 procent van de producten weg wanneer de ‘Ten minste Houdbaar Tot (THT)’ was verstreken. Stond er geen datum op de verpakking, dan belandde 27 procent van de producten bij het afval.
Aan de hand van meerdere termen is getest welke benaming het meest effectief is. Daaruit bleek dat er het meeste succes werd geboekt met ‘lang houdbaar (zonder datum)’. In dat geval werd er 31 procent van de producten minder weggegooid binnen de categorie lang houdbare producten.
Een respondent reageerde op het onderzoek met “Ik hoor op het nieuws dat rijst niet echt kan bederven. Waarom maken ze dat niet openbaar? Dan zou ik het veel minder snel weggooien.”
Gevoelsmatig vonden respondenten het niet prettig als er géén houdbaarheidsdatum op de verpakking staat. Dat heeft voor hen te maken met het veiligheidsgevoel bij het voedsel.
Bron: Wageningen University & Research
Buiten vlees en vis vertrouwen wij volledig op onze zintuigen. Vorige week vonden we een paar pakken houdbare melk in de kelder welke 2 maanden over datum waren. De melk rook goed, een paar bekers vol in een pannetje gedaan en opgewarmd, het schiftte niet. Wat suiker en cacao erbij en we hadden heerlijke chocolademelk. Een vriend van mij gooit macaroni welke 1 dag over datum is in de vuilnisbak. Droog product waar niets mee kan gebeuren.
Ik heb poedersuiker in de kast staan met de opdruk: "Van Gilze poedersuiker is onbeperkt houdbaar" Zou op meer producten kunnen staan.
Belangrijk: de tht datum danwel de "minstens houdbaar tot" datum geldt alleen bij gesloten verpakking. Verder: vrijwel alles dat in gesloten verpakking minstens eenmaand goed te houden is kun je vrijwel onbeperkt goedhouden. Vaak gaat alleen de kleur en/of structuur van een product achteruit en is het daarom niet meer goed te gebruiken. Maar echt bederven doet het niet.
Ja die datums, meeste mensen gooien weg als het al 1 dag over de datum is ?? Producenten willen ook graag veel verkopen !!! Hoe meer je koop , hoe liever. En vele mensen zijn bang, O het is al 1 dag over datum is niet goed meer , zeggen dan velen?? Nu, ruik het eerst , proef het eerst , scheelt erg veel geld . Blik groeten en fruit kun je jaren bewaren !! Als het blik bo; staat moet je het weggooien anders niet. Vroeger stand stond nergens een datum op en werd weinig tot niets weggegooid en er zijn vast niet veel mensen dood aangegaan zonder datum !!!
THT en TGT; hier legt Kassa dat netjes uit: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/ten-minste-houdbaar-tot-tht-of-te-gebruiken-tot-tgt-zo-zit-het "...een TGT-vermelding moet zijn vermeld bij producten die zeer bederfelijk zijn. Dit gaat bijvoorbeeld om producten die korter dan vijf dagen houdbaar zijn. De THT wordt vaak bepaald op basis van de vraag hoe lang de bestandsdelen nog van beste kwaliteit zijn. Niet tot wanneer het niet meer goed is, dit kan vaak nog lang duren. Neem de THT dus met een korreltje zout..." En dat klopt; veel Tht eten is nog prima ruim over de datum (soms wel jaren). Aan die 50 kg kom ik nooit. Belachelijk hoog trouwens. Heb je iets over; stop het vacuum getrokken in koelkast en na 2 a 3 dagen is t nog prima eetbaar.
Wij gooien bij lange niet 50 kg voedsel weg en als het over datum is gooien wij het niet weg, zeker als het even over datum is.
' in Nederland gemiddeld jaarlijks zo’n 50 kilo goed voedsel weggegooid ' Dat valt toch reuze mee!
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!