Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Theorie-examen rijbewijs wordt fors goedkoper

18-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
auto_snelweg_12.jpg
Wie komend jaar rij-examen gaat doen, zal minder diep in de buidel hoeven te tasten dan nu het geval is. De prijzen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaan gemiddeld met 7,1 procent omlaag. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) stemde donderdag in met het prijsvoorstel van het CBR.
Theorie-examen
Bij de theorie-examens is de prijsdaling het grootst. Daar worden de kosten gemiddeld met maar liefst 23,3 procent gedrukt. Daardoor hoeft voor een theorie-examen voor het auto- of motorrijbewijs niet langer 34,57 euro te worden betaald, maar 25,55 euro.
Praktijk-examen
De prijs van het praktijk-examen daalt gemiddeld met 5 procent. Daardoor betaalt iemand voor een rijexamen voor het rijbewijs B 90,90 euro in plaats van 96,34 euro. Ook beroepschauffeurs zullen minder kosten hebben: de prijzen van hun examens dalen gemiddeld met 7,6 procent.
Eigen verklaring
De prijs van een eigen verklaring, nodig voor een medische keuring, blijft gelijk. Wie een cursus moet volgen, bijvoorbeeld omdat het rijbewijs is ingevorderd, moet wel meer gaan betalen. Die kosten stijgen gemiddeld met 2,5 procent.
Oorzaak prijsveranderingen
De prijsveranderingen worden veroorzaakt doordat het CBR niet langer een stichting is, maar een zelfstandig bestuursorgaan. Daardoor hoeft geen btw meer te worden betaald. Ook moet de prijs van producten voortaan worden bepaald op basis van de kostprijs. Het kan dus niet meer dat de kosten van het ene product worden gedekt met de inkomsten van een ander product.
Btw-verhoging
In de laatste 3 maanden van dit jaar zijn de prijzen van het CBR overigens nog even wat hoger dan anders, doordat de btw is verhoogd van 19 naar 21 procent. Een rij-examen voor het rijbewijs B kostte eerder dit jaar nog 94,75 euro. Voor een theorie-examen voor hetzelfde rijbewijs moest eerder 34 euro worden betaald.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!