Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Test: witte huiswijn

26 mei 2012
  •  
leestijd 4 minuten
72_01.jpg
Bekijk het filmpje voor de uitslag!
Het zomert volop, lekker buiten eten met een wijntje erbij en de hele buurt is opgetrommeld voor de jaarlijkse buurtbarbeque! Welke wijn wordt er ingekocht? Het liefst een witte met deze temperaturen en een wijn die iedereen lust en niet te duur is. Wat neem je dan? Een huiswijn van bijvoorbeeld de supermarkt. Zijn die lekker? Kassa vroeg vier experts om tien droge witte huiswijnen blind te proeven en te beoordelen. De verschillen zijn groot!
Veel keus in huiswijnen
Kassa kocht tien verschillende flessen witte, droge huiswijn in supermarkten, de HEMA, de Gall & Gall en de natuurvoedingswinkel. De keuze is er reuze! Zo hebben supermarkten meestal niet één, maar meer huiswijnen in het assortiment. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld naast de standaardhuiswijn ook 'landenwijnen' (bijvoorbeeld een Australische, Argentijnse én drie biologische 'huiswijnen'). Ook de C1000, Jumbo, PLUS, HEMA en de Gall & Gall hebben meer witte huiswijnen in het schap staan. Kassa kocht bij de meeste winkels de standaardhuiswijn. Omdat bij de C1000, de Jumbo en de PLUS de standaardhuiswijn afkomstig is van dezelfde leverancier in Frankrijk (waarbij er wel minieme verschillen zijn) hebben we bij twee van deze drie winkels een landenwijn gekocht. De Aldi en Lidl hebben geen wijn die expliciet huiswijn wordt genoemd. Daar hebben we gekozen voor de meest verkochte witte wijnen. Bij de Natuurvoedingswinkel kochten we de biologische huiswijn. Bij Albert Heijn kochten we ook een biologische wijn.
Prijs van de wijn
Veel huiswijnen worden verkocht in een literfles. Om de prijzen goed met elkaar te kunnen vergelijken hebben we de prijs van alle wijnen naar één liter omgerekend. De goedkoopste wijnen zijn te koop bij de ALDI en Lidl voor €2,92 per liter. De duurste wijn is te koop bij de Natuurvoedingswinkel. Wij betaalden daar €5,79 voor een liter.
Statistieken
Huiswijn wordt veel gekocht, maar exacte cijfers zijn er niet. Grofweg is één op de drie verkochte flessen wijn in Nederland een huiswijn. Rode wijn wordt nog wel het meest gedronken, maar wordt op de voet gevolgd door witte wijn. Uit een onderzoek uit 2011 van het Productschap Wijn blijkt dat vrouwen vaker wijn in de supermarkt kopen dan mannen (57% tegenover 43% van de mannen). Mannen kopen vooral wijn via internet en in de wijnspeciaalzaak. De belangrijkste redenen om wijn in de supermarkt te kopen zijn de prijs en de bereikbaarheid van de supermarkt. Op service scoort de supermarkt slecht. De service wordt het meest gewaardeerd bij de wijnspeciaalzaak. 
Blenden
Huiswijnen moeten een constante kwaliteit hebben. De smaak moet ieder jaar min of meer hetzelfde zijn. Dat doen de wijnmakers door de nieuwe oogst wijn langzaam aan te vermengen met oude wijn om de kwaliteit constant te houden. Een huiswijn is niet een wijn die je in je wijnkelder moet laten liggen. Hij moet, nadat hij gemaakt is, binnen enkele maanden bij de klant thuis staan en ook snel gedronken worden. Daar is hij voor gemaakt, aldus een wijnmaker.
Chateau la Tulipe de la Garde
De test deed Kassa op een droomlocatie, namelijk bij de Nederlandse wijnboer Ilja Gort. Hij kocht in 1994 in de Bordeaux een chateau en maakt daar nu hele lekkere wijnen.  Ilja Gort trad op als gastheer van vier Franse testers. Dat zijn de oenologen Paul Bordes en Bruno Lacoste. Een oenoloog is iemand die alles weet van wijn maken en daarvoor een universitaire studie heeft gevolgd. De derde tester is Philippe Lagarde. Hij is de maître de chai (de 'keldermeester') op het chateau van Ilja Gort. Dominique Terrien is wijnliefhebster.
Over de test
De verschillen tussen de flessen huiswijn waren enorm groot. Er werden achten en negens uitgedeeld maar ook eentjes. Drie wijnen kregen uiteindelijk een voldoende  en maar liefst zes wijnen kregen een dikke onvoldoende. Over de nummer tien, de Chardonnay Frankrijk van de C1000, werd vooral opgemerkt dat deze nauwelijks geur heeft en een bittere nasmaak. De nummer twee (Chardonnay Australië van Jumbo) werd gewaardeerd vanwege de fruitigheid. De testers proefden ananas. De winnaar is de huiswijn van de Albert Heijn. Deze wijn heeft volgens de oenologen een goede balans (bien équilibre) en een aangename smaak.
Voor de huiswijn van de natuurvoedingswinkels wordt nog €0,25 statiegeld in rekening gebracht.
Reactie importeur DGS Wijn van de C1000 Wereldwijn Chardonnay
"Wij hebben, met enige verbazing, kennis genomen van de conclusie van de proevers van deze wijn. We proeven deze wijn zeer regelmatig en staan in voor de uitstekende en constante kwaliteit van deze wijn. Ter informatie: Recent heeft deze kwaliteit wijn een gouden medaille gewonnen op de internationale Franse "Chardonnay du Monde" proeverij."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!