Kassa

Test: Welke voetbal is het best?

  •  
30-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1123 keer bekeken
  •  
voetbal1.jpg
Even lekker een balletje trappen met je vrienden op het grasveld of een potje hooghouden in de achtertuin. Jong en oud weet zich kostelijk te vermaken als er een voetbal in de buurt is. Niet voor niets is voetbal nog steeds een erg geliefde sport in Nederland en vliegen de voetballen als warme broodjes over de toonbank. Het aanbod is groot, dus een keuze maken is lastig. Hoogste tijd voor een heuse voetbaltest!
Voetballen
Voetballen zijn er in allerlei soorten en maten. Voor de voetbaltest schaffen we zeven voetballen aan die verkrijgbaar zijn in sportwinkels en/of op internet. De ballen die we aanschaffen zijn allemaal maat 5.
We kopen de volgende voetballen:
Testpanel
Het vrouwenelftal van FC Twente – in 2015/2016 voor het laatst kampioen van de Eredivisie Vrouwen – eindigde sinds 2010 maar liefst vijf keer als nummer 1 in de hoogste voetbalcompetitie voor vrouwen in Nederland. Vijf van hen werken mee aan de test: keepster Lois Niënhuis en speelsters Ellen Jansen, Maud Roetgering, Myrthe Moorrees en Renate Jansen, die met de Oranje Leeuwinnen afgelopen zomer Europees kampioen wist te worden.
Ook freestyle voetballer Rowdy Heinen is dagelijks met voetballen in de weer. In 2013 en 2016 wint hij het NK Freestyle voetbal en in 2016 weet hij zich zelfs te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen in Londen. 
Richard Bakker uit Doesburg repareert al ruim 25 jaar voetballen en is een van de weinigen in Nederland die dit ambacht nog uitvoert. Hij zorgt ervoor dat lekke ballen van amateurclubs weer gemaakt worden. Gemiddeld repareert hij zo’n 100 tot 150 voetballen per week.
Locatie
De dames van FC Twente ontvangen ons bij ATC’65 , waar zij doorgaans hun trainingen afwerken. Met Rowdy en Richard reizen we af naar Performance Factory in Enschede. Voordat we starten met de test, worden de ballen eerst door de aanwezige materiaalman opgepompt.
Criteria
Ons testpanel kijkt naar het materiaal en of de voetbal mooi rond is. Ook beoordelen ze de voetballen op stuitkracht en schot. Tot slot geven ze ook een mening over het uiterlijk van de bal.
Uitslag
Product
Prijs
Cijfer
Opmerkingen
1.
Nike Strike Premier League
€ 24,99
8,1
Lijkt echt leer. Damesvoetballers tevreden over de vorm, ballenmaker vindt de bal vlakkerig. Fijn voor hooghouden door het ontbreken van glans. Materiaal wat stugger, daardoor fijn tijdens de regen. Stuitert prima, heerlijk om te schieten. Mooi en professioneel uiterlijk, wel iets te veel kleuren.
2.
Derbystar Classic TT (Goud)
€ 26,95
8,1
Materiaal voelt prettig. Bal is mooi rond, mooie vlakken. Stuitert goed, ook fijn bij het hooghouden. Schiet goed, voelt goed aan je voet. Qua uiterlijk een toffe bal, de vrouwen zijn geen fan van de goud-geel combinatie.
3.
Kipsta F900 FIFA Pro
€ 24,99
7,3
Mooi ronde bal, oogt iets kleiner dan de rest. Stuitert heel goed. Trapt op zich lekker, maar testers constateren een rare zwabber en vreemd geluidje bij schieten. Springt eruit wat betreft uiterlijk: mooi wit en rustige print.
4.
Puma One Chrome Ball (Blauw/Oranje)
€ 14,99
6,8
Stuitert prima en schiet goed. Goede grip. Voelt wel plastic en goedkoop aan. De voetballers vinden de bal mooi rond, voor ballenmaker juist bobbelig. Qua uiterlijk: te veel kleur, misselijk gevoel door de streepjes als bal draait.
5.
Carbrini Brazia (Zwart/Geel)
€ 9,99
6,2
Mooi ronde bal. Prettig met schieten, sommigen vinden de bal te zwaar. Prima stuitkracht. Geen fijne bal om aan te nemen. Lelijke kleuren, één tester vindt het juist een mooie print.
6.
Adidas Confederations Cup Glider
€ 19,99
6,2
Glimmend en glad, oogt (en voelt) goedkoop. Door zacht materiaal ideaal voor kinderen. Stuitert minder fijn dan de andere ballen. Schiet wel aardig en veel grip om de bal te vangen. Vrouwelijke bal door de kleuren.
7.
Avento Glossy Fluor (Oranje/Blauw)
€ 9,99
5,7
Bal is goed rond, stuitert aardig. Vliegt snel de lucht in bij schieten, gaat zwabberen. Bal voelt glad en goedkoop aan. Mening over uiterlijk lopen uiteen van “lelijk” tot “leuke fleurige bal”.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!