Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Welke vegetarische burger is het lekkerst?

  •  
17-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4193 keer bekeken
  •  
vegetarisch.jpg
De gemiddelde Nederlander eet bijna 80 kilo vlees per jaar! Maar niet meer elke dag want er komen steeds meer zogenaamde flexitariërs bij, mensen die parttime vegetariër zijn. En wat eet je op zo’n vleesloze dag? Een vleesvervanger. De hoogste tijd dus voor een vegetarische burgertest!
Test vegaburger
Wat testen we?
Het testpanel
Bastiaan Van der Staak is chef-kok bij groenterestaurant Broei in Utrecht. Hij is geen vegetariër, maar eet wel eens vegetarische burgers uit de supermarkt. Vaak leidt dat tot een teleurstelling omdat een vegetarische burger het mondgevoel van een echte hamburger niet evenaart. Een goede burger moet volgens Bastiaan goed zijn qua uiterlijk en smaal, al hoeft het niet naar vlees te smaken. “Het mondgevoel vind ik echt het belangrijkst. Umami en de structuur.”
“Ik heb alles met hamburgers!” vertelt Justes Maduro, presentator van het YouTube-kanaal Morning After Meal . In zijn leven heeft hij er al honderden gebakken. Een goede hamburger moet volgens hem een goede structuur en een goede kruidenmix bevatten. “De textuur, de warmte en de sappigheid moet je proeven.” Justes eet 3 keer per week vegetarisch en kent de vegetarische burger. “Ik vind het belangrijk dat de burger stevig is en dat hij pit mag hebben. Goed gekruid en hij mag ook niet uit elkaar vallen. Gewoon als een echte burger.”
Karin Luiten is bekend van haar strijd tegen koken ‘uit pakjes en zakjes’. Ze heeft intussen twaalf kookboeken en scheurkalenders gepubliceerd, maakt handige kookvideo’s, schrijft voor de krant en voor verschillende tijdschriften. Karin is geen hele grote fan van de kant-en-klare vegetarische burger en heeft er in geen tijden meer één gekocht. “Vegetarische burgers worden vaak gemaakt op basis van soja of lupine en worden aangevuld met heel veel zout en bindmiddel. Maar wie weet zijn ze verbeterd in de loop der jaren.” Als panellid let ze vooral op smaak en consistentie. “Heeft het een bite? Heeft het een goed mondgevoel? Als het alleen een zachte schijf is, eet het niet lekker. Het moet een contrast zijn van knapperigheid en smeuïgheid. Daarom zijn kroketten ook zo lekker.”
Welke burger is het gezondst?
We nemen alle vegetarische burgers mee naar Astrid Postma-Smeets, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum . “Deze burgers leveren een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12 die ook in vlees zitten en ook in een goede hoeveelheid. Een aantal van deze burgers bevat ook meer vezels dan een vleesburger, dat is dan mooi meegenomen. Net als bij vleesburgers bevatten deze burgers wel vaak veel zout.” En dat is niet zo mooi.
Alle burgers die wij testen bevatten meer dan de 1,1 gram zout per 100 gram burger. Dat is het maximum dat een burger aan zout mag bevatten, vindt het Voedingscentrum. Sommige burgers bevatten zelfs een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 6 gram zout per persoon. De uitschieter is de mc2 Burger van De Vegetarische Slager. Deze bevat 1,8 gram zout per 100 gram. En dat is volgens Astrid veel te veel. Deze burger komt voor het Voedingscentrum dan ook als het ongezondst uit de test. De gezondste koop is de vegetarische burger van het huismerk van Albert Heijn. Deze bevat de meeste vezels, het minste zout en er zit ijzer en vitamine B12 in.
Wat is de lekkerste burger?
De uitslag van de test:
Maak je eigen vegetarische burger
Chef-kok Bastiaan van der Staak maakte in de reportage vegetarische burgers. Klik hier voor het recept om je eigen vegetarisch burger te maken!
Hoe duurzaam is vegetarisch eten en wat zijn de trends?
We vroegen het aan kok Pierre Wind en hoogleraar Duurzame Ontwikkelingen Arjen Wals. Bekijk de video hieronder.

Meer over:

burger, vegetarisch, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!