Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Test: Welke vegetarische burger is het lekkerst?

17 feb 2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
212 keer bekeken
vegetarisch.jpg
De gemiddelde Nederlander eet bijna 80 kilo vlees per jaar! Maar niet meer elke dag want er komen steeds meer zogenaamde flexitariërs bij, mensen die parttime vegetariër zijn. En wat eet je op zo’n vleesloze dag? Een vleesvervanger. De hoogste tijd dus voor een vegetarische burgertest!
Test vegaburger
Wat testen we?
Het testpanel
Bastiaan Van der Staak is chef-kok bij groenterestaurant Broei in Utrecht. Hij is geen vegetariër, maar eet wel eens vegetarische burgers uit de supermarkt. Vaak leidt dat tot een teleurstelling omdat een vegetarische burger het mondgevoel van een echte hamburger niet evenaart. Een goede burger moet volgens Bastiaan goed zijn qua uiterlijk en smaal, al hoeft het niet naar vlees te smaken. “Het mondgevoel vind ik echt het belangrijkst. Umami en de structuur.”
“Ik heb alles met hamburgers!” vertelt Justes Maduro, presentator van het YouTube-kanaal Morning After Meal . In zijn leven heeft hij er al honderden gebakken. Een goede hamburger moet volgens hem een goede structuur en een goede kruidenmix bevatten. “De textuur, de warmte en de sappigheid moet je proeven.” Justes eet 3 keer per week vegetarisch en kent de vegetarische burger. “Ik vind het belangrijk dat de burger stevig is en dat hij pit mag hebben. Goed gekruid en hij mag ook niet uit elkaar vallen. Gewoon als een echte burger.”
Karin Luiten is bekend van haar strijd tegen koken ‘uit pakjes en zakjes’. Ze heeft intussen twaalf kookboeken en scheurkalenders gepubliceerd, maakt handige kookvideo’s, schrijft voor de krant en voor verschillende tijdschriften. Karin is geen hele grote fan van de kant-en-klare vegetarische burger en heeft er in geen tijden meer één gekocht. “Vegetarische burgers worden vaak gemaakt op basis van soja of lupine en worden aangevuld met heel veel zout en bindmiddel. Maar wie weet zijn ze verbeterd in de loop der jaren.” Als panellid let ze vooral op smaak en consistentie. “Heeft het een bite? Heeft het een goed mondgevoel? Als het alleen een zachte schijf is, eet het niet lekker. Het moet een contrast zijn van knapperigheid en smeuïgheid. Daarom zijn kroketten ook zo lekker.”
Welke burger is het gezondst?
We nemen alle vegetarische burgers mee naar Astrid Postma-Smeets, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum . “Deze burgers leveren een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12 die ook in vlees zitten en ook in een goede hoeveelheid. Een aantal van deze burgers bevat ook meer vezels dan een vleesburger, dat is dan mooi meegenomen. Net als bij vleesburgers bevatten deze burgers wel vaak veel zout.” En dat is niet zo mooi.
Alle burgers die wij testen bevatten meer dan de 1,1 gram zout per 100 gram burger. Dat is het maximum dat een burger aan zout mag bevatten, vindt het Voedingscentrum. Sommige burgers bevatten zelfs een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 6 gram zout per persoon. De uitschieter is de mc2 Burger van De Vegetarische Slager. Deze bevat 1,8 gram zout per 100 gram. En dat is volgens Astrid veel te veel. Deze burger komt voor het Voedingscentrum dan ook als het ongezondst uit de test. De gezondste koop is de vegetarische burger van het huismerk van Albert Heijn. Deze bevat de meeste vezels, het minste zout en er zit ijzer en vitamine B12 in.
Wat is de lekkerste burger?
De uitslag van de test:
Maak je eigen vegetarische burger
Chef-kok Bastiaan van der Staak maakte in de reportage vegetarische burgers. Klik hier voor het recept om je eigen vegetarisch burger te maken!
Hoe duurzaam is vegetarisch eten en wat zijn de trends?
We vroegen het aan kok Pierre Wind en hoogleraar Duurzame Ontwikkelingen Arjen Wals. Bekijk de video hieronder.

Meer over:

burger, vegetarisch, test

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

avatar
don4518 feb 2018 - 11:05

onzin produkten.een hamburger hoort van vlees te zijn, mensen die geen vlees eten hoeven toch geen hamburger te eten.zuurvlees word ook niet van groenten gemaakt. waarom moeten produkten in vegetarische gemaakt worden?wie geen vlees eet eet de vleesprodukten toch niet.Die produkten horen van vlees te zijn.

2 Reacties
avatar
poezensnuit18 feb 2018 - 17:51

Wat een lariekoek opmerking... WIE bepaalt dat een hamburger alleen van vlees mag zijn? JIJ?En waarom mag iemand die geen vlees wil eten geen vleesvervanger eten? 
En mag dan iemand die geen melk wil of kan drinken óók geen sojamelk drinken?
Heb je wel eens nagedacht over al dat dierenleed en milieubelasting wat het eten van vlees met zich meebrengt!
Stel je voor dat je wel eens aan de dieren denkt en eens geen vlees eet. En stel je voor dat het dan ook nog lekker zou smaken...oh wat eng!

//mijn.bnnvara.nl/avatar/777a4a923619d6758119d1e69590da7b11c05dc6f6a2a50d68ae9ae320ea001d.png
elvira3343 mrt 2018 - 19:33

Helemaal mee eens, ik houd namelijk wel van de smaak van vlees maar wil het liefst geen vlees eten vanwege alle nadelen die de consumptie van vlees op de planeet heeft en ik ook steeds meer moeite heb met vlees eten. Er bestaan ook brownierecepten gemaakt met zwartebonen en avocado ja mag dat dan nog wel worden toegestaan want hoort gebak niet gewoon alleen uit meel ,boter, suiker en eieren te bestaan hellup!!!! Misschien moeten we met zijn allen weer terug naar de oertijd van don45. don laat ons toch lekker vegetarische dingen eten is ook nog eens goed voor de economie en daar pik jij dan ook nog eens een graantje van mee terwijl de boeren alleen maar subsidie nodig hebben van de EU. Kom don45 gun ons ook eens wat, een lekker vega burgertje bij de wortelstamp?

avatar
harryromijn18 feb 2018 - 11:11

Ach... je weet, als er "vegetarisch" opstaat, dat het dan niets met vlees te maken heeft dan enkel een ( zo dicht mogelijke ) imitatie. Net als een pluche hond geen levend dier is. Wel logisch, dat met de naam van het geïmiteerde erbij zet. Ziet u het al een pluche... ja.. vierpotig en eenkoppig dot ? ?Bij vegetarische hamburger ( een Noordduitse stad, die haar naam and dit product gegeven heeft) of vegetarische Frankfurter ( idem) weet ik ten minste, waar het het meeste op lijkt.

avatar
annet2519 feb 2018 - 15:01

Gelukkig dat we in Nederland wonen en kunnen kiezen wat we willen eten.