Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Welke stormparaplu is het best?

  •  
01-10-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
31947 keer bekeken
  •  
Stormparaplu
Wie weleens met een paraplu door de regen heeft gefietst of gewandeld kent het probleem: zodra het een beetje hard begint te waaien is de paraplu verloren. Een windvlaag en hij is kapot. Gelukkig bestaan er sinds een paar jaar stormparaplu’s: paraplu’s die speciaal ontworpen zijn om jou te beschermen tegen de storm. Maar hoe water- en windproof zijn die nu eigenlijk?
Paraplu’s
Kassa test 6 verschillende modellen: van kleine vleugelparaplu’s tot grote, ronde paraplu’s. Online kochten we de volgende stormparaplu’s:
-        senz° original
-        BLUNT Classic
-        STORMaxi (IMPLIVA)
-        4AllWeather Long (Knirps)
-        Falcone Extra Strong (IMPLIVA)
-        Stormparaplu Groot (Human Nature/ANWB)
Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, kiezen we voor 2 vleugel-achtige modellen, 2 grote, ronde modellen en 2 paraplu’s die qua vorm en bouw precies tussen de vier anderen staan.
Testpanel
We laten de paraplu’s testen door een testpanel en een expert. Het testpanel wordt gevormd door drie stormchasers: mensen die een storm ‘achternajagen’ voor de mooiste foto’s en de spannendste ervaring. Onze stormchasers zijn: Paul Begijn, boswachter in Zeeland voor Natuurmonumenten, en de broers Danny & Richard Hoogeveen, beide professioneel fotograaf. De expert die de paraplu’s onder handen neemt is Eibert Draisma, docent op de Design Academy en daarnaast zelf ook uitvinder en ontwerper.
Criteria
Het testpanel test de paraplu’s op hun gebruiksvriendelijkheid (hoe hanteerbaar is de paraplu, gaat hij makkelijk open en dicht), op waterdichtheid (beschermt hij tegen de regen), en op de windbestendigheid (hoe gaat de paraplu om met wind).
De expert neemt de constructie van de paraplu’s onder de loep, door te kijken naar droogheid (hoe droog blijf je), veiligheid (hoe veilig is de paraplu), stormbestendigheid (hoe gaat de paraplu om met wind), bediengemak (gaat hij makkelijk open en dicht) en duurzaamheid. Ook kijkt hij naar het uiterlijk van de paraplu. Want, het oog wil ook wat.
Locatie
De paraplu’s worden getest op drie locaties. De expert bekijkt en onderzoekt de paraplu’s op de Design Academy Eindhoven, samen met studenten. Hoe de paraplu zich houdt in een storm, wordt door het testpanel getest in Zeeland. Bij Deltapark Neeltje Jans wordt de paraplu in een orkaansimulator aan windkracht 12 onderworpen (130 km/u), en op een dijk in Burgh-Haamstede simuleert de plaatselijke brandweer een stormachtige hoosbui. Op de dijk hebben we windkracht 5 gemeten.
Uitslag
Product
Prijs
Cijfer
Waar te koop?
opmerkingen
1
Stormparaplu groot (Human Nature®)
€ 34,99*
8,2
ANWB-webwinkel
Deze paraplu is gemakkelijk te hanteren in de wind en beschermt (door zijn grote oppervlak) goed tegen de regen. Door zijn grootte is het moeilijk fietsen met deze paraplu, maar de goede grip en mooie structuur maken een hoop goed. Ook is er, bij windsnelheden van boven de 100 km/u, kans op een losschietende balein.
2
Falcone® Extra Strong – Stormparaplu (IMPLIVA)
€ 21,95
7,8
Bol.com
Deze paraplu is groot, en houdt de gebruiker daarom goed droog. Maar bij echt hoge windsnelheden zal deze paraplu je niet tegen de regen beschermen; hij klapt namelijk een beetje dicht. Hij gaat niet kapot, maar het oppervlak dat je droog moet houden wordt aanzienlijk kleiner. Ook is het handvat, als deze nat is, te glibberig.
3
4AllWeather Long (Knirps)
€ 63,95
7,1
Travelbags.nl
Deze paraplu is goed hanteerbaar en kan door zijn specifieke vorm goed tegen de wind. Regen die van voren of van boven valt houdt hij in principe tegen, maar via de achterkant waait er toch veel regen naar binnen. Ook heeft deze paraplu een gladde grip, en is er een kans op losschietende baleinen bij windsnelheden vanaf 90 km/u.
4
STORMaxi aërodynamische stormparaplu (IMPLIVA)
€ 19,95
6,9
Bol.com
Deze paraplu gaat gemakkelijk open en dicht. Ook kan hij een orkaan aan. Maar droog blijf je met deze paraplu niet: hij is te klein om je te beschermen tegen de regen. De verkorte voorkant verbetert het zicht, maar is zo kort dat hij niet beschermt tegen de regen.
5
BLUNT CLASSIC
€ 65,00
5,5
Bluntumbrellas.com / bagageonline.nl
Deze paraplu gaat makkelijk open en dicht, is compact en ligt lekker in de hand. Hij is ideaal voor regen van boven, maar niet voor regen met zijwind. Bij windsnelheden boven de 100 km/u is deze paraplu niet zo betrouwbaar: in onze test brak hij af bij 130 km/u. 
In gesloten toestand is de paraplu bovendien vrij vatbaar voor wind. Als je hem niet goed inklapt bestaat er een kans dat hij openwaait en omslaat.
6
senz° original
€ 54,95
5,1
Senz.com
Deze paraplu is prachtig om te zien. Hij heeft een mooi design en lijkt ideaal voor stevige wind. Toch is hij bij ons testpanel als minste uit de test gekomen. Dat ligt met name aan het feit dat de paraplu je niet droog kan houden. Ook was het panel niet enthousiast over de bediening van de paraplu.
Bij de orkaantest brak een balein, bij een windsnelheid van 130 km/u.   
* prijs voor niet-leden, leden betalen 29,99

Meer over:

stormparaplu's, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Wortelszijnlekker
Wortelszijnlekker27 nov. 2023 - 18:21

Een paar jaar geleden die Human Nature grote stormplu gekocht bij de ANWB. Geweldig ding! Helaas is de mijne onvrijwillig van eigenaar gewisseld. Het lijkt erop dat ze hem niet meer verkopen bij de ANWB, er staan alleen nog maar gammel ogende dingen op de site van de ANWB... :-( Tijd voor een herhaling van de test? Andere tips?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!