Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Vanaf 5 september terug op tv!npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Test: Welke kofferplatenspeler is het best?

5 okt 2019
  •  
leestijd 3 minuten
platenspeler plaat oproep 930
Terug van weggeweest en momenteel razend populair bij zowel jong als oud: de platenspeler! Ze zijn te koop in allerlei vormen en maten. In een koffer, met en zonder geluidsboxen en met diverse functionaliteiten zoals een USB-ingang en zelfs bluetooth. Door de hoeveelheid platenspelers zie je door de platen de speler niet meer. Hoog tijd dus voor Kassa om 6 platenspeler aan een kritische test te onderwerpen!

Een stukje geschiedenis…

De voorloper van de platenspeler, de fonograaf, werd in 1877 uitgevonden door Thomas Alva Edison. Edison wilde een dicteermachine maken en tekende een apparaat dat uit een cilinder met daaromheen een stukje tinfolie bestond. Op de cilinder zat een trechter met een naaldweergever eraan. De uitvinder kwam erachter dat de trillingen voor putjes zorgden in de tinfolie. Hij riep in de trechter “Mary had a little lamb” en door de stemtrillingen werden er putjes in de folie gemaakt. Daardoor was er uit de trechter zijn stem te horen. Hij vroeg gelijk patent aan en verbeterde de fonograaf met een veermotor.
Pas eind 19e eeuw werd de grammofoon en grammofoonplaat uitgevonden door Emile Berliner. De cilindervormige fonograafrol verving hij voor een platte plaat, gemaakt met een met bijenwas bedekte zinkplaat. Zo kennen we de huidige LP’s. Berliner verbeterde de grammofoon en bevestigde de naaldweergever aan een arm en als versterker gebruikte hij een grote hoorn.

Producten

We schaffen 6 kofferplatenspelers (zonder korting) aan met een prijsklasse tussen de 50 en 150 euro. Het gaat hier specifiek om platenspelers in een koffer met ingebouwde geluidsboxen. We kopen de volgende platenspelers en betalen:
- Denver VPL-120 (49,99 euro)
- Muse MT-101DB (63,99 euro)
- Victrola VSC-550BT (79,90)
- Vintage Vinyl kofferplatenspeler (69,95)
- Crosley Spinnerette (149 euro)
- GPO Ambassador (139,95)

Testpanel

Wouter van der Goes is radio-dj bij NPO Radio 2 en presenteert het radioprogramma Wout2Day, met daarin het vaste onderdeel Vinyl Friday. In Vinyl Friday wordt er alleen verzoekmuziek op vinyl gedraaid. Ook heeft Wouter sinds juni 2019 een eigen YouTube-serie over vinyl, genaamd ‘Wouter over de Toeren’.
Arthur Smit is eigenaar van Hifistereo.nl en als audioreparateur repareert hij onder andere platenspelers. Hij heeft veel kennis van de losse onderdelen en de technische kant van platenspelers.
Dina van Diest, beter bekend als DJ Dina, is dj, maakt zelf gebruik van dj-draaitafels en weet alles over muziek.
Wouter, Arthur en Dina testen de platenspelers geheel in stijl in Tom’s American Diner. In dit Amerikaanse restaurant ga je terug de tijd in. Er hangen platen aan de muren, er is een jukebox aanwezig en alle banken, stoelen en tafels zijn in de typische Amerikaanse stijl.

Criteria

De platenspelers worden getest op 5 onderdelen: uiterlijk, functionaliteiten, geluidskwaliteit, kwaliteit platenspelers en gebruiksvriendelijkheid. Bij het onderdeel ‘functionaliteiten’ wordt onder andere gekeken naar bluetooth en/of mp3 mogelijkheden, digitaliseren van platen, aansluitingen, automatische stop en het toerental. Bij ‘kwaliteit platenspelers’ wordt gekeken naar de behuizing en gebruikte materiaal.

Uitslag

Elk jurylid geeft per platenspeler één cijfer. Alle cijfers per platenspeler worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door drie. DJ Dina draait in de studio op haar dj-set en maakt samen met Brecht de uitslag bekend. De uitslag luidt als volgt.
uitslag test kofferplatenspelers

© * De Muse en Victrola platenspelers kregen allebei een 7,5. Omdat de Muse goedkoper is, komt die op de tweede plek. De Muse MT-101DB gaat dit jaar uit het assortiment.

Comeback van vinyl

Waarom kiezen we massaal weer voor deze ouderwetse vorm van muziek luisteren? Willem de Vries, eigenaar van een platenzaak in hartje Utrecht, geeft hierop antwoord.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!