Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Welke ijstaart uit de supermarkt is het lekkerst?

19-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8315 keer bekeken
  •  
Het is bijna Kerstmis en de grote vraag is elke keer weer: wat serveren wij dit jaar? Alle grote supermarkten hebben een heel kerstassortiment met toetjes en natuurlijk ijstaart. De hoogste tijd daarom voor Kassa’s ijstaarttest.
We hebben een streng doch rechtvaardig panel van drie deskundigen gevraagd om de ijstaarten te beoordelen.
Marleen Visser, food fotograaf, stylist en schrijfster van het boek ‘IJs.’
Patissier Jeroen Goossens, van Jeroen Goossens Dutch Pastry, is hof-patissier van het koningshuis en maker van de bruidstaart van koning Willem Alexander en koningin Maxima.
En tv-kok en Patissier Danny Jansen, onder andere bekend van 24Kitchen en schrijver van vele kookboeken, ook over toetjes. 

Taart, taart, taart!

We testen vijf ijstaarten, gekocht in evenzoveel supermarkten. De taarten zijn alleen nu, in de kerstperiode, verkrijgbaar. De belangrijkste overeenkomt is dat het allemaal ijstaarten zijn, verder zijn de taarten heel verschillend. Wij testen ze op uiterlijk: lijkt de taart in het echt op de afbeelding op de doos? Het panel let ook op: snijbaarheid, smaak en verhouding, het aantal lagen en de ingrediënten.

De vijf geteste ijstaarten:

Aldi Prestige drip ijstaart
Drip-ijstaart in de smaken roomijs en chocoladeroomijs met melkchocolade drip overgoten. Versierd met meringuestaafjes, choco-chunks en goudpoeder. Kosten 4,99 euro voor 765 gram; goed voor 10 porties.
PLUS rode vruchten bombe
Met als ingrediënten sorbetijs gevuld met cheesecake en roomijs op een citroenbiscuit bodem. Dit is de duurste van het stel en kost 9,99 euro voor 460 gram Dat zijn volgens de fabrikant 6 porties.
Lidl Delicieux roomijstaart Bûche Glacée
Met de Ultieme smaak van heerlijk en smeuïg roomijs, gedecoreerd met krullen van Belgische chocolade. Kost slechts 2,99 euro voor 825 gram; dat zouden maar liefst 15 porties moeten zijn.
Albert Heijn meringue ijstaart aardbei choco
Meringue ijstaart met chocolade-ijs en ijs met aardbeiensmaak, deze kost 5,99 euro voor 544 gram; dat zou genoeg moeten zijn voor 8 personen.
Jumbo ruby drip
Drip van mascarpone roomijs en aardbeien frambozen ijs, met gouden balletjes en (jawel) glitterdecoratie. Deze kost 7,49 euro voor 800 gram. Het aantal porties staat niet op de verpakking.

De uitslag:

Opvallend is dat bijna alle ijstaarten oké scoren. De winnaar steekt volgens de jury wel met kop en schouder boven de rest uit. Geen één ijstaart krijgt een onvoldoende van ons testpanel.
De Albert Heijn Meringue ijstaart aardbei choco scoort onder de zes. Deze komt op de laatste plaats met een 5,5. Volgens de jury is de taart beschadigd door de slechte verpakking, ze proeven weinig van de meringue en hij is erg ‘kunstmatig.’
Op de vier plaats staat de Jumbo Ruby drip met een 6.
Gevolgd door de Aldi Prestige Drip ijstaart met een 6,5.
Daarna komt de Lidl Delicieux Roomijstaart Bûche Glacée. Deze scoort ook een 6,5, maar staat op de tweede plaats omdat deze goedkoper is (2,99 euro).
De PLUS Rode vruchten bombe wint. Deze krijgt een 8 van de jury. Het is wel de duurste ijstaart en kost bijna 10 euro. In het testrapport staat onder andere: “een feestelijke ijstaart met een mooie vorm en een pure smaak. Heerlijk!”
Eet smakelijk!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!