Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Welk yogamatje is het meest geschikt voor thuis?

03-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5578 keer bekeken
  •  
Door de coronamaatregelen bezoeken steeds minder mensen sportscholen en yogastudio’s. Online yoga vanuit de huiskamer wordt dan ook steeds populairder. Maar welke mat kun je nu het beste thuis uitrollen? We testen zes matten!
Wij kozen voor yogamatjes van ongeveer 4 mm tussen de 9 en de 28 euro. Wij keken naar de grip, demping en comfort en we onderzochten de textuur van de mat. Ook de geur van de mat en het onderhoud namen we onder de loep en voor welke type yoga de mat geschikt is.

Het testpanel

Marciel Witteman werkte in televisieland. Met een opgroeiende tweeling bleek yoga en meditatie te helpen om het hoofd te bieden aan dit stressvolle bestaan. Naast yogadocent is ze yogajournalist en is ze hoofdredacteur van het door haar opgerichte blad Yoga International.
Ilone Inge raakte dertien jaar geleden haar baan kwijt, werd ernstig ziek en had als alleenstaande moeder de zorg voor haar kleine kind. In deze zware periode van haar leven zocht ze een nieuwe balans en die vond ze in haar Surinaamse roots, yoga en het boeddhisme. Ze specialiseerde zich in yin yoga en geeft privélessen op maat en aan kleine groepen.
Cecilio Lopes stopte zeven jaar geleden op 33-jarige leeftijd met profvoetbal. Als spits kwam hij uit voor onder andere Sparta en Excelsior. "Als het plezier er niet meer is en het ook niet meer je hobby is, dan moet je stoppen. Je bent wel vijftien jaar met je lichaam bezig in het krachthonk en op het veld. Rennen achter een bal, daar was ik klaar mee. Alleen wat dan?" Cecilio begon met hatha yoga en werd in India opgeleid in de traditie van raja dhi raja yoga. Nu geeft hij les in verschillende yogavormen en leidt hij ceremonies.

De testuitslag

Yogamat Essential van Decathlon is met 8,99 euro de goedkoopste uit de test en eindigt met een 5 op de laatste plaats. Het matje heeft weinig demping, is kartonachtig en glijdt op de ondergrond. Geschikt voor allround en rustige yoga.
De Tunturi Yogamat krijgt een 5.6 van onze testers en komt daarmee op plek vijf te staan. Wij betaalden 13 euro bij Bol.com. Het is een matje voor allround yoga en goed voor gebruik thuis, maar pas op, want de handen van onze testers slippen soms weg als ze in een houding staan. Het matje rekt ook mee, dus gebruik deze mat vooral voor rustige lessen.
Ook de prijs van de Yogamat Friedola is laag; voor 12,90 euro kun je dit matje online aanschaffen. Onze testers geven dit matje een 6.3. Daarmee komt de mat op de vierde plaats. Het is een zacht en dun matje met weinig grip en demping. Daarom is de mat niet geschikt voor yin yoga.

De matjes tussen de 20 en 30 euro scoren hoger bij onze testers.

De Mandala Yogamat van Love Generation kost 27,95 euro en is daarmee de duurste uit de test. Met een 7 eindigt deze mat op nummer drie. De mat ziet er prachtig uit, de demping is prima en het heeft een goede grip. Voor onze mannelijke tester is de grip iets te licht, want door krachtige houdingen glijdt de mat een beetje weg. Maar de mat voelt prettig aan, heeft een aangename geur en is voor allround thuisgebruik zeker geschikt.

De Classic Yogamat van Gaiam staat met een 7.1 op de tweede plek. Wij betaalden 22,75 euro voor deze allround mat. Het panel is zeer te spreken over de grip, comfort en demping. De mat voelt soepel en 'sticky' aan. Het enige nadeel is dat de mat een beetje chemisch ruikt.

En de winnaar is de Yogamat Trend van Lotus design. De mat van 21,95 euro is stabiel, heeft een prima demping en rolt goed uit. Daarnaast heeft het een goede grip en is goed te onderhouden. Onze yogadocenten geven deze allround mat een 8.

Duurzaamheid

Duurzamere matten zijn wat hoger in prijs en zijn vaak ook dikker. Deze matjes hebben wij dan ook niet in onze test meegenomen. Auteur Babette Porcelijn schreef een boek waarin ze laat zien hoeveel impact je als consument op het milieu hebt en wat het meest effect heeft als je wilt verduurzamen. "Tachtig procent van de impact zit in de productie van het matje, dus als je dat weglaat, heb je natuurlijk een enorme blinde vlek. Als je kijkt naar de materialen, komt daar eigenlijk best een verrassend beeld uit. Kurk staat op één qua duurzaamheid, dus dat is dan de beste keuze. Dat is misschien niet zo verassend, maar PVC staat op twee en de slechtste keuze is katoen of wol." Maar de meest duurzame keuze is lenen, delen of een matje van de yoga-school gebruiken.

Meer over:

yoga, yogamat, tests, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!