Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Wat is het lekkerste IPA biertje uit de supermarkt?

  •  
30-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6661 keer bekeken
  •  
Speciaal bier, je kunt er niet meer omheen. Van blond bier tot donker bier tot IPA bier. De hoogste tijd dus voor een bier test! Een panel van drie deskundigen test zes verschillende IPA bieren die algemeen verkrijgbaar zijn in de supermarkten. Welk IPA bier krijgt de beste beoordeling?

IPA: Wat is het eigenlijk?

IPA, India Pale Ale, is een biersoort die steeds populairder wordt in Nederland. IPA komt oorspronkelijk uit Engeland. In de 19e eeuw had Engeland veel koloniën, waaronder India. Elke Engelse soldaat die gestationeerd was in India had recht op ‘’one pint of beer a day’’. Het pils dat toen gebrouwen werd was echter niet geschikt om de lange zeereis naar India te overleven. De brouwers ontdekten toen dat het toevoegen van extra hop en alcohol ervoor zorgde dat het bier langer houdbaar was en zo ontstond het IPA bier dat ze naar de soldaten verscheepten. Hop is een plant en kenmerkt zich voor zijn sterke smaken. De ene hop zorgt ervoor dat het bier bitter wordt en de andere hop zorgt voor de frisse en fruitige smaak in IPA bier.

De biertjes

We kochten voor de test zes IPA bieren die algemeen verkrijgbaar zijn in de Nederlandse supermarkten. Alle bieren hebben een inhoud van 33cl, behalve de IPA van Brand, die bevat 30cl. De prijs van Brand hebben we daarom omgerekend naar 33cl. Daarnaast hebben we rekening gehouden met de houdbaarheidsdata van de IPA bieren, ze moeten namelijk zo vers mogelijk worden gedronken want dan zijn ze het lekkerst. Hieronder een overzicht van de IPA’s en wat we ervoor betaalden.
- Vedett IPA – €1,69
- Jopen Mooie Nel North Sea IPA – €2,18
- Brewdog Punk IPA – €2,49
- Chouffe Double IPA – €1,99
- Brand IPA – €1,19
- Brouwerij ’t IJ IPA – €2,19

Het testpanel

Ronald van de Streek is een echte bierliefhebber en heeft samen met zijn broer Sander in 2013 vandeStreek bier opgericht. Sinds 2016 hebben ze zelfs hun eigen brouwerij in Utrecht en brouwen ze allerlei bieren, waaronder IPA bier.
Arvid Bergström weet als internationaal biersommelier alles van bier. Hij is docent aan bieropleiding StiBON, kok én hij geeft bierproeverijen, trainingen en advies aan horecapersoneel.
Fiona de Lange is een bekende naam in de bierwereld. Naast zytholoog (bierkundige) is ze ook internationaal biersommelier en schrijft ze voor het vakblad ‘’More than drinks’’. Daarnaast heeft ze verschillende boeken geschreven over bier.
Ronald, Arvid en Fiona testen de IPA bieren in de The Florin in hartje Utrecht. Simon Griffiths, al 22 jaar de eigenaar van deze typisch Engelse pub, heet ons welkom en serveert de IPA bieren voor de test.

Criteria

De IPA bieren werden beoordeeld op verschillende criteria. Zo werd er gekeken naar de kleur van het bier, de schuimkraag, de smaak van het bier, de geur van het bier en de afdronk.
Alle leden van het testpanel krijgen iedere ronde een ander IPA biertje, dat betekent dat ze nooit tegelijkertijd dezelfde testen en elkaar op die manier niet kunnen beïnvloeden.

Het oordeel

De panelleden geven alle drie één cijfer aan de verschillende IPA bieren. Alle cijfers worden per IPA bier bij elkaar opgeteld en door drie gedeeld.
De algehele conclusie van de panelleden is dat niet alle supermarkt IPA bieren goede IPA’s zijn. Er was er één die er uit sprong. De winnaar was zoals een IPA moet zijn. Helaas zijn niet alle bieren goed beoordeeld en zijn er slechts twee voldoendes gevallen. De panelleden geven wel aan dat het natuurlijk een kwestie van smaak is en dat het best goede bieren zijn, maar dat zij wat typische kenmerken van een goede IPA missen.

De uitslag

1. Jopen Mooie Nel North Sea IPA | €2,18 | Alcoholpercentage: 6,5% | Cijfer: 7.8
Opmerkingen: Hele frisse hopgeur met veel citrus, alsof je in een zak vol hop ruikt. Iets te vol en zoet alcoholisch in het mondgevoel. Goede, compacte schuimkraag. Het bier borrelt mooi op van onderen. Mooie balans tussen frisfruitig en kruidige afdronk. Een prima doordrinkbare, échte IPA.
2. Chouffe Double IPA | €1,99 | Alcoholpercentage: 9,0% | Cijfer: 6.2
Opmerkingen: Licht frisse citrus geur. Ruikt ook een beetje moutachtig. Er werd niet direct gedacht aan een typische IPA, omdat dit biertje iets te veel koolzuur bevat. Behoorlijk veel hop in het aroma. De afdronk is droog en fruitig en trekt lekker in de tong. Een heel prettig biertje.
3. Brewdog Punk IPA | €2,49 | Alcoholpercentage: 5,6% | Cijfer: 5.2
Opmerkingen: Geen sterke geur. Wel wat hop in de geur maar de hop valt weg in de smaak. Wrang en bitter in smaak, kan wél lekker zijn als je van heel erg bitter houdt. Een langere bittere afdronk. Het bier mag wat meer uitgesproken. Het is wel degelijk een IPA, maar geen fantastische.
4. ’t IJ IPA | €2,19 | Alcoholpercentage: 6,5% | Cijfer: 5.0
Opmerkingen: Ruikt naar tropisch fruit zoals papaja, mango en grapefruit. De geur is veelbelovend, maar de smaak valt tegen. Te wrange, harde smaak die bijna zuur is. Smaak is net niet helemaal in balans. Technisch een goed bier, maar geen super goede IPA, hop voert niet de boventoon.
5. Brand IPA | €1,19 | Alcoholpercentage: 7,0% | Cijfer: 4.8
Opmerkingen: In de geur alles wat het niet moet zijn bij een IPA, heel licht Citrus, maar veel te weinig aromahop gebruikt om het uit het glas te laten knallen. Ruikt naar asbak, verbrand. Wel mooi goud, donker gekleurd bier. Flinke bitter in de afdronk, wordt als onprettig ervaren.
6. Vedett IPA | €1,69 | Alcoholpercentage: 5,5% | Cijfer: 4.2
Opmerkingen: Mooi compact schuim, dat is een eerste vereiste. Veel Citrus maar toch ook verouderde hop. De geur valt tegen, je ruikt een putjeslucht, dat is jammer want de smaak is wel goed maar de aroma is oud. Qua smaak goed maar qua aroma is het ‘m niet.
Wil jij weten waar je op moet letten als je IPA bier koopt in de supermarkt? Bekijk de video!

Meer over:

ipa, bier, ipa bier, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!