Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Test: Wat is een goede LED-lamp?
05-02-2013
•
leestijd 2 minuten
•
995 keer bekeken
•
Gloeilampen eruit, LED-lampen erin. Dat weet iedereen inmiddels wel. Wat zijn goede LED-lampen? Wat doe je met al die andere lampen in je huis en hoeveel bespaar je eigenlijk?
Lichtfanaten
Jeroen van Agt en Marcel van der Steen van hebben met Olino.org al heel lang een
website
over groene onderwerpen. Hier is van alles over groene zaken te vinden, van zonnepanelen tot elektrische auto's. Enige tijd geleden kochten ze een LED-lampje als vervanging voor een gewone lamp. De opbrengst van de lamp bleek lang niet de hoeveelheid licht te geven die op de verpakking beloofd werd. Aangezien ze allebei elektrotechniek hebben gestudeerd aan de TU Eindhoven zijn ze gaan zoeken naar apparaten om de lichtopbrengst te meten. Dat hebben ze met wat geleende spullen gedaan en de resultaten op internet gezet. Dat veroorzaakte een golf van reacties en toen zijn ze zich verder gaan verdiepen in het licht en zich langzaam gaan specialiseren. Uiteindelijk zijn ook fabrikanten zich bij hen gekomen om lampen door te meten. Er zijn maar vijf labs in Europa die dat net zo goed kunnen als zij. Zij zijn de enigen die alle testresultaten openbaar maken.
Hoe meet je een lamp?
Zij drukken de kwaliteit van een lamp uit in lumen per watt. Dat is de hoeveelheid licht die een lamp geeft per watt. Dat verschil is enorm. Een oud slecht peertje met helder glas geeft bijvoorbeeld maar drie lumen per watt. De beste LED-lampen nu geven 105 lumen per watt. Dat is 35 keer zoveel. Oftewel, zo'n lamp is 35 keer zo zuinig. Een peertje lijkt goedkoop, maar kost je zomaar €45 in drie jaar aan stroomconsumptie. Bij een zuinige LED-lamp is dat minder dan een tientje. Een indicatie voor de levensduur is de temperatuur die een lamp bereikt. Hoe warmer, hoe korter hij meegaat.
Gratis advies
Terwijl de testapparatuur de gegevens verzamelt gaan Marcel en Jeroen even kijken bij een paar mensen thuis. Wat voor lampen hebben ze en hoe zouden ze die eventueel op een verstandige manier kunnen vervangen? Ilse Hoenderdos en Kees Jansen leek het wel interessant om gratis advies van de lampenfluisteraars te krijgen. Ilse heeft net de zolder verbouwd en daar alles al vervangen door LED-lampen. De meeste lampen kun je inmiddels vervangen door LED-lampen of spaarlampen. Ook de lamp boven de eettafel bij Ilse is een halogeenlamp. "Dat is al zuiniger dan een gloeilamp, maar een LED-lamp is nog veel zuiniger", legt Jeroen uit. Een halogeenlamp wordt steeds onzuiniger als je hem gaat dimmen. Die kun je ook beter vervangen door een dimbare LED-lamp. Een lamp die vaak aan en uit gaat en weinig gebruikt wordt, zoals bij de heer Jansen op het toilet, kun je beter niet vervangen door een spaarlamp. Die slijten het meest van het aan- en uitdoen.
Resultaten
Rangschikking op efficiëntie: lichtopbrengst per vermogen.
6.
48
Rangschikking op temperatuur: maat voor levensduur.
De zeer uitgebreide testrapporten van de verschillende lampen staan
hier
.