Kassa

Test: warme chocolademelk

  •  
03-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1544 keer bekeken
  •  
360210_03.jpg
Chocolademelk lijkt een afgeleide van chocola, maar het is precies andersom: de geschiedenis van de chocola begint met chocolademelk, of althans een drankje dat de Azteken dronken van geroosterde en gestampte cacaobonen gemengd met water.
Chic drankje
Rond 1600 kwam deze chocomelk avant la lettre naar Europa waar het lange tijd een chic drankje bleef. In de eeuwen erna experimenteerden diverse mensen met het maken van vaste chocola. Revolutionair was de uitvinding van de Nederlandse Van Houten, die in 1828 de cacaopers ontwikkelde, waarmee de cacaoboter werd gescheiden van het cacaopoeder. Vanaf toen konden er fatsoenlijke repen worden gemaakt.
Chocoladespeciaalzaken
Warme chocolademelk is tegenwoordig vooral een kinderdrank of iets wat je als volwassene bij uitzondering drinkt na een koude winterwandeling. Overigens is de chocolademelk schoorvoetend aan een opwaardering bezig: het aantal chocoladespeciaalzaken is groeiende en die serveren ook vaak de 'betere' chocolademelk, namelijk chocola gesmolten in warme melk. 
Grote diversiteit
In de supermarkt valt de hoeveelheid én diversiteit op van de producten waarmee je warme chocolademelk kunt maken: kant-en klare mengsels, gewoon cacaopoeder waarmee je zelf aan de slag moet, chocopads voor in de Senseo en zowaar ook een blokje chocola dat je moet smelten in melk.
Veel verschil in prijs
Ook de prijsverschillen zijn groot. In de afgelopen vijf jaar is de prijs van cacao meer dan verdubbeld als gevolg van een sterk wisselende aanvoer door oorlog, armoede en weersomstandigheden in de cacao producerende landen rondom de evenaar. Een fabrikant die z'n product goedkoop wilt aanbieden, zal al snel bezuinigen op de cacao. Is dat te proeven? Dat maakt ons testpanel uit.
Testpanel
Ons testpanel bestaat uit de volgende mensen: - Kees Raat: chocolademaker en eigenaar van Metropolitan Deli
- Roberto Payer: directeur Hilton Amsterdam en groot liefhebber/kenner van chocola
- Toussaint Claessens: oprichter en eigenaar van de Chocolate Company
- Enver Loke: mede-eigenaar van de Amsterdamse chocoladefabriek De Chocolatemakers
- Erik Spande: eigenaar van chocoladespeciaalzaak Chocolátl
De test
Zij proeven tien merken warme chocolademelk uit de supermarkt. Zij weten niet welk merk ze drinken en de hete choco's worden zó geserveerd dat de testers nooit tegelijkertijd hetzelfde drinken en hun tien kopjes allemaal in een andere volgorde drinken. Alle producten worden door een kok klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Tip
Na afloop blijkt het panel het over één ding roerend eens: de kant-en-klare mengsels zijn niet te drinken: te zoet, te waterig en de cacao is ver te zoeken. Winnaars zijn de cacaopoeders en het smeltblokje. Tip van het panel: voeg wat meer cacaopoeder toe dan op de verpakking wordt geadviseerd.
* Prijs per kopje is exclusief zelf toe te voegen suiker.
Recept
Zo maakt u echt lekkere warme chocolademelk. Meng lepels cacaopoeder en suiker in een beker en maak er een papje van met een scheutje melk. Even proeven of de verhoudingen goed zijn en dan warme melk toevoegen. Nog makkelijker: brokkel stukjes goede chocola in een beker warme melk. Laat deze even smelten en klaar!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!