Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test vlekkenverwijderaars

14-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
36998 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Vorig seizoen kon u doorgeven welk product u getest wilde zien in Kassa. Er werd massaal gestemd op de vlekverwijderaars. Dus zijn we aan de slag gegaan en hebben we 10 vlekverwijderaars getest.
De vlekverdwijderaars zijn niet meer weg te denken uit de reeks huishoudelijke middelen. Echter, zoals u wellicht ook wel gemerkt heeft, doet niet elke vlekverwijderaar wat ie belooft. Kortom welke vlekverwijderaar werkt wel en welke laat bijna alle vlekken zitten?
De test
Wij kozen een aantal veel gebruikte vlekverwijderaars. Ieder merk vlekverdwijderaar hebben we op drie verschillende soorten textiel getest. Een gekleurd en een wit katoenen t-shirt en een wit overhemd van polyester. Om de test zo eerlijk mogelijk te doen, hebben we vier van de meest voorkomende vlekken (rode wijn, motorolie, zwarte bessensap en een koffievlek) op de t-shirts en het overhemd aangebracht. Om een reële test te doen hebben we deze vloeistoffen twee dagen voor de test met dezelfde hoeveelheid laten intrekken zodat het een hardnekkige vlek werd.
De vlekken en het resultaat zijn beoordeeld door Anton Duisterwinkel, reinigingsexpert. Hij heeft de bevlekte T-shirts gewassen en behandeld met de vlekverwijderaars.
Een aantal opvallende zaken  
Twee merken vallen op vanwege slechte prestaties. Zowel X10-vlek, als de spray K2R scoren heel erg slecht. Geen van de vlekken weten ze eruit te krijgen. Bovendien is vooral K2R een vervelend middel: het product ruikt sterk, en irriteert. Het moet ook nog met een borsteltje uit de kleding worden geboend.
Vijf van de tien door ons geteste vlekverwijderaars scoren middelmatig. Kijk uit bij het gebruik van Ossengal, want dit was het enige middel dat ons rode t-shirt deed verkleuren. De behandelde plek werd donkerder.
Met Sil Oxi ging op katoen vooral de koffievlek er moeiteloos uit en op het synthetische bloesje wist dit middel 3 van de 4 vlekken volledig op te lossen.
De top 3
Het product Treffer is als 3e geëindigd in deze test. Deze vlekverwijderaar ruikt naar citroen, en is volgens de verpakking "geheel biologisch". Maar het belangrijkste: Treffer wist als enige middel de motorolie-vlek volledig te verwijderen.
Op de tweede plaats staat Shout Vlekkenoplosser. Dit product weet vooral de bessensap-vlek goed eruit te krijgen.  
Maar de onbetwiste nummer 1 is Vanish Dual Power. Of het nu koffie, rode wijn of bessensap is: dit middel haalt het er uit. Zowel op katoen als synthetisch. Vanish heeft wel wat moeite met de afgewerkte olievlek, maar dat hebben –behalve Treffer- alle middelen.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!