Op
27 april 2013 testten we feta op het Griekse eiland Ikaria. Het kleine eilandje is vernoemd naar de gevleugelde Icarus die volgens een Griekse mythe te dichtbij de zon vloog en naast Ikaria in zee stortte. Ikarioten worden gemiddeld tien jaar ouder dan andere Europeanen. Tot komt zeer waarschijnlijk door de gezonde voeding van de eilandbewoners. We besloten dus om nog een Grieks product te testen. We selecteerden zeven, in Nederland verkrijgbare, tzatziki's en namen ze mee het vliegtuig in naar Griekenland.
Tzatziki is een traditioneel Grieks gerecht dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden, zoals dille. Onderaan de tabel staat een recept hoe u zelf tzatziki kunt maken. Drie vrouwelijke inwoners van Ikaria proeven voor ons de verschillende in Nederland verkrijgbare tzatziki's. De resultaten zijn zeer uiteenlopend.
Uitslag
Onze testers vinden deze tzatziki helemaal niet lekker. Het smaakt nergens naar, en zeker niet naar yoghurt. Het is een witte crème dat probeert tzatziki te zijn maar het lukt niet.
Recept voor Tzatziki
2 grote komkommers
4 teentjes knoflook
1 liter Griekse yoghurt
3 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout
Was en rasp de komkommer. Druk het vocht er goed uit. Rasp de knoflook en meng dit samen met de komkommer in de yoghurt. Voeg het zout toe en voeg mondjesmaat (tijdens het roeren) de olie toe. Laat het geheel ongeveer een uur in de koelkast voordat het opgediend wordt.