Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: thermosflessen

  •  
14-11-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
23970 keer bekeken
  •  
195x90_thermosflestest_01.jpg
Thermosflessen zijn er in alle kleuren, maten en merken. Of je nou als natuurliefhebber speurt naar de mooiste vogeltjes, een lange treinreis voor de boeg hebt, of als vrachtwagenchauffeur met de vlam in de pijp over de snelwegen raast. Een warm of juist lekker koel drankje is dan zeer welkom. Welke is het best?
Functionaliteit
De door jou gekozen drank dient urenlang warm of juist koel te blijven. Dat is de belangrijkste factor waaraan een goede thermosfles moet voldoen. Daarnaast is het natuurlijk niet de bedoeling dat de fles lekt, een grote irritatie, want als de thermosfles lekt, wordt tas plus bezittingen vies en nat. Bah. Willen we niet! Een fles mag dus niet lekken en moet bovendien makkelijk in je rugzak of tas passen. Een bijgevoegde beker vinden de meeste gebruikers heel handig. Anders moet je weer een aparte beker in je tas meenemen. Een plastic zakje om de gebruikte beker in te doen is gedoe.
Wie hebben getest?
We hebben twintig enthousiaste natuurliefhebbers en vogelaars gevraagd om te testen. Deze mensen maken veelvuldig gebruik van thermosflessen. De twintig testers krijgen op een prachtige herfstdag begin november van boswachter Annemieke Ouwehand van Natuurmonumenten een rondleiding, wandeling en vaartocht door natuurgebied Naardermeer. In de ochtend wordt verzameld in Gasterij Stadzigt in Naarden.
Wat hebben we getest?
Kassa test acht thermosflessen van verschillende merken en verschillende prijsklassen. Van de acht thermosflessen zijn er tien gekocht, we hebben twintig gebruikers/testers, dus elke fles wordt door tien verschillende mensen getest. Dit formaat neem je makkelijk mee tijdens een wandeling, in de trein of auto.
Welke merken doen er mee?
Onderstaande merken thermosflessen van een halve liter doen mee met de test, de meesten zijn bij meerdere winkels te koop, behalve die van de HEMA en die van IKEA. De thermosfles van Klean Kanteen heeft een inhoud van 473 ml. Het zijn allemaal dubbelwandige rvs thermosflessen. Genoemd bedrag is de prijs die wij hebben betaald.
HEMA thermosfles: €15,00
IKEA HÄLSA thermosfles: €4,99
Klean Kanteen Wide Insulated: €29,95
Leifheit Coco thermosfles: €12,99
Rosti Mepal Isoleerfles Excalibur: €19,95
Rubytec Shira Vacuum Bottle: €25,95
SIGG Hot & Cold Classic Aqua: €30,95
Thermos Isoleerfles: €19,95
Hoe is er getest?
Elke tester krijgt vier verschillende thermosflessen mee. Er is gedraaid en gedrukt, ze hielden de flessen ondersteboven en lieten ze uit hun handen vallen. Ook wordt er gekeken of de koffie en thee nog warm genoeg is vijf uur na het vullen en aan het einde van de dag (een uur of zeven na het vullen van de flessen) wordt de warmte nog een keer gecontroleerd met een thermometer.
Laboratorium
Het warm blijven van de drank wordt op een objectieve manier getest. Dat gebeurt onder leiding van prof. dr. ir. David Smeulders van de Technische Universiteit Eindhoven. In alle flessen zit een elektrode zodat de temperatuur van het water in de fles nauwkeurig wordt bijgehouden en bovendien real-time op een computerscherm te zien is. Smeulders vertelt over het belang van een goede dop. Je kunt nog zo'n goede fles hebben, als er een slecht isolerende dop op zit, zal de vloeistof in de fles (te) snel afkoelen. In de reportage is dat goed zichtbaar met een warmtecamera. Draaidoppen blijken beter te isoleren en dus beter in staat de drank warm te houden dan de nieuwere drukdop, hoewel bij de laatste wel verschil in kwaliteit te zien is.
Verliezer: Klean Kanteen
Bij zowel de test in het laboratorium als onder de twintig gebruikers komt de Klean Kanteen thermosfles als duidelijke verliezer naar voren. Deze fles wordt door verschillende testers betiteld als een "waardeloze fles". In no time was de koffie en thee lauw. Dat de drank in de Klean Kanteen thermosfles zo snel afkoelt komt volgens prof. dr. ir. David Smeulders vooral vanwege de dop. "Een slechte dop voor een thermosfles, een dop die op geen enkele manier isoleert. Je kunt dat goed zien op de warmtecamera. De fles is rood (warm), terwijl het bij de dop helemaal blauw (koud) is. Zo gaat er heel snel veel warmte verloren." Opvallend detail is dat de Klean Kanteen de op één na duurste fles is. Wij betaalden €29,95 voor deze fles. Eén van de gebruikers zegt dat een brede fles als de Klean Kanteen wel gemakkelijk is voor bijvoorbeeld soep. Je kunt er met een lepel in en door de brede hals is ie makkelijk schoon te maken, maar ja, ook soep moet warm blijven.
HEMA scoort niet goed
Op de voorlaatste plek eindigt de fles van de HEMA, die ook een onvoldoende krijgt. Sommige testers vinden het een mooie compacte fles die makkelijk in een rugzak past. De drank blijft niet warm genoeg na een dag vogelen op het Naardermeer. Ook in het laboratorium is dit de op één na slechtst presterende fles. Gebruikers vinden het vervelend dat de fles steeds een beetje lekt na het schenken. De HEMA thermosfles is met €15,00 één van de goedkopere exemplaren.
Middenmoters
Er is vervolgens een middenmoot van drie flessen: de Rubytec, de SIGG en de thermosfles van IKEA. De fles van IKEA scoort in deze middengroep het best met een 7,7. De testers waren over de IKEA fles behoorlijk enthousiast, maar de bijbehorende beker krijgt flink wat minpunten vanwege de vieze rubber-plasticachtige smaak. De SIGG vinden veel testers een mooie fles met een fijne draaidop. In de SIGG zit een speciaal theezeefje waar je zelf losse thee in kunt doen. Daarover is de een heel enthousiast, terwijl de ander dat juist een onding vindt. Gebruikers vinden het jammer dat er geen beker bij zit. De Rubytec gaat de boeken in als een mooie, slanke fles, die helaas behoorlijk zwaar is.
Wie wint?
Op een gedeelde tweede plaats eindigen de flessen van Rosti Mepal en Thermos, ze krijgen allebei een 7,8. Ze hebben bovendien dezelfde prijs, we betaalden voor allebei €19,95. De absolute winnaar is zeker niet de duurste. De thermosfles van Leifheit komt met een 8,4 als beste uit de gebruikerstest. We betaalden er €12,99 voor. Ook in het laboratorium scoort de Leifheit het hoogst.
De oordelen van de testpersonen en het laboratorium tellen even zwaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!